środa, 12 listopada 2014

Zupka z dyni hokkaido z mozzarellą

Korzystajmy z mocy i smaku dyni puki jest dostępna i w miarę tania .
U mnie w domu najlepiej schodzi zupka , krem , można doprawić ją na wiele sposobów i dodać różne dodatki. Dziś dodałam do niej pokrojona mozzarelle .
Oj co za krem  dziś był w wersji chilli.


Zupka z dyni hokkaido z mozzarellą

składniki
dynia hokkaido ok 1,5 kg
czosnek 3 ząbki
masło klarowane 2 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
gałka muszkatołowa do smaku
imbir do smaku
chilli do smaku
sól morska
pieprz biały
mozzarella

Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w małe kawałki  . Czosnek siekamy.  W dużym garnku rozgrzewamy masło podsmażamy czosnek dodajemy dynię , chwilę smażymy. Zalewamy bulionem. Dusimy ok 20 min.
Dodajemy imbir, chilli, pieprz gałkę . Zagotowujemy. Wszystko miksujemy . Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy przegotowanej wody lub bulionu. Mieszamy zagotowujemy. Zupa ma być pikantna .

Ser kroimy w kosteczkę . Zupę rozlewamy do miseczek na wierzch dajemy kawałki sera. Podajemy .





4 komentarze:

  1. świetna i co za kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką ciągnącą się mozzarellą musiał smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiona. Bardzo dobra, tresciwa i rozgrzewajaca. :).

    OdpowiedzUsuń