środa, 10 grudnia 2014

Gulasz z żołądków - delikatny i smaczny

Na samą myśl odechciewało mi się gotować . No ale jeżeli nie spróbujesz nie dowiesz się ....
Plan na dziś kupić żołądki drobiowe i zrobić  z nich coś pysznego , coś z głowy ..
Wyszło super - smacznie , dietetycznie , wypróbujcie.


Gulasz z żołądków - delikatny i smaczny


składniki

1/2 kg żołądków drobiowych
sól morska
pieprz
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
lisć laurowy
ziele angielskie
2 łyżki przecieru pomidorowego
por 1 szt
masło 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
śmietana 30 % ok 3 łyżki
cebula

Żołądki myjemy zalewamy wodą . Dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 20 min.
Po tym czasie odcedzamy żołądki. Jak troszkę ostygną kroimy je na paseczki. Na patelni na masełku z odrobiną oleju podsmażamy żołądki. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy - mieszamy. Dodajemy pokrojone w paseczki warzywa. Zalewamy wywarem z gotowania żołądków. Dusimy aż warzywa zmiękną. Jeżeli trzeba dolewamy przegotowanej wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę 30 % i zagotowujemy .








1 komentarz:

  1. Robiłem kilkukrotnie, świetne danie. Pasuje super do jakiejkolwiek kaszy. Pamiętajcie nie solcie na początku bo nie dogotujecie żołądków. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń