środa, 10 grudnia 2014

Jabłkowy grzaniec bezalkoholowy

Coś smacznego słodziutkiego, aromatycznego. Zapach w domu wspaniały , smak jeszcze lepszy .
Szybkie w zrobieniu, jeżeli chcemy dodajemy odrobinę rumu lub innego alkoholu.
Rozgrzeje nas  wieczorowa porą  i nie tylko. Dla dużych i małych smakoszy.

Jabłkowy grzaniec bezalkoholowy

składniki
2 litry wody
1 kg jabłek
3 gwiazdki anyżku
laska wanilii
Grzaniec imbirowy  Kamis z cytryną
1/2 cytryny
 cukier do smaku

Do garnka wlewamy wodę. Jabłka nie obieramy ale usuwamy pestki. Kroimy na ósemki i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy i cukier. Gotujemy. Kiedy jabłka robią się miękkie dodajemy plasterki cytryny.
Następnie dodajemy grzaniec imbirowy Kamis.
Zagotowujemy jeszcze raz. Rozlewamy do szklaneczek. Podajemy na ciepło.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz