czwartek, 18 grudnia 2014

Pęczak po chłopsku

Połączenie pęczak z mięsem drobiowym , kiełbasa i dla równowagi z warzywami.
Syte smaczne danie dla całej rodziny.


Pęczak po chłopsku

składniki
2 szklanki pęczaku
1 pierś z kurczaka
20 dag kiełbasy wędzonej
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
2 łyżki masła
sól
pieprz

Cebulę obieramy  z łupiny. Pęczak płuczemy , zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Mieszamy od czasu do czasu. Na patelni na łyżce masła podsmażamy posiekana cebule  i wyciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka - smażymy .  Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Mieszamy. Papryki myjemy osuszamy usuwamy białe błonki i kroimy w kosteczkę . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Podsmażamy z mięsem. Ugotowany pęczak łączymy z zawartością patelni. Mieszamy. Dodajemy jeszcze łyżkę masła. Całość doprawiamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz