wtorek, 16 grudnia 2014

Pęczak z pieczarkami .

Przyszedł pomysł na kolejne danie z pęczakiem . Na na marginesie zrobiłam jego zapas :)
Dziś pęczak z pieczarkami i kawałkami piersi z kurczaka . Smaczne danie obiadowe i jak zdrowe.

Pęczak z pieczarkami .

składniki
1 szklanka pęczaku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
pieczarki ok 20 dag
1 podwójna pierś z kurczaka
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
 1 cebula

Robimy marynatę do misa. Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek , sól, pieprz mieszamy smarujemy pierś z kurczaka.  Odstawiamy. Cebule obieramy i siekamy .
Pęczak zalewamy woda i gotujemy do miękkości .

Pieczarki kroimy w plasterki, pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę . Na maśle podsmażamy cebulkę dodajemy  mięso z kurczaka , dodajemy pieczarki i smażymy dalej.  Łączymy zawartość patelni z ugotowanym pęczakiem. wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku , podajemy.






1 komentarz:

  1. nie każdy lubi pęczak (ja lubię!), ale właśnie ten przepis na pewno każdego by przekonał do pęczaku :)

    OdpowiedzUsuń