czwartek, 25 grudnia 2014

Piernik przekładany marmoladą w orzechowej czekoladzie

Są święta jest piernik. Najsmaczniejszy jest przekładany marmoladą a jak do tego dodamy polewę czekoladową z dodatkiem orzechów mmmmmm...... pycha.

Piernik przekładany marmoladą w orzechowej czekoladzie


składniki
130 g margaryny
200g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
250 ml mleka
2 jaja
300 g mąki
marmolada
2 czekolady mleczne
4 łyżki posiekanych orzechów

Do garnka wkładamy margarynę dodajemy kakao. miód, przyprawę do piernika, powidła, kawę  i cukier. Mieszamy , podgrzewamy aż wszystko ładnie się połączy.
Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa jest letnia wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy przesiana mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy i wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 stopniach i godzinę.
Po upieczeniu wyciągamy z formy. Zimny przekrawamy na 3 części. Smarujemy marmolada i składamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodajemy posiekane orzechy - mieszamy. Polewą smarujemy piernik odstawiamy do lodówki.





1 komentarz: