piątek, 12 grudnia 2014

Risotto z ryżem dzikim i warzywami

Jedno z moich ulubionych dań. Ryz warzywa , serwowane z jajkiem w koszulce. Rozpływające się żółtko wspaniale komponuje się z delikatnym ryżem. Danie smaczne , lekkie warte wypróbowania.



Risotto z ryżem dzikim i warzywami

składniki
1 woreczek ryżu brązowego
1 woreczek ryżu dzikiego
1 por
1 marchewka
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
masło 1 łyżka
4 jajka
sól
pieprz
1-1,5  szklanki bulionu
Ryże wysypujemy z woreczków i mieszamy w misce. Cebulę obieramy , pora oczyszczamy.
Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na masełku . Mieszamy wsypujemy ryże. Mieszamy i chwile smażymy aż ryż zeszkli się . Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy alkohol. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie masła starta marchewkę i pokrojony w plasterki por. Dodajemy do garnka z ryżem. Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Zalewamy bulionem ok 1 szklanki i dusimy na małym ogniu.
Kiedy ryż wypije bulion , danie jest gotowe. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Robimy jajko w koszulce. Zagotowujemy wodę w wysokim garnku. Robimy wir. Jajka wbijamy na małej miseczki i wlewamy w wir. Po ok 3 min. Wyławiamy jajko łyżka cedzakową. Jajko serwujemy na ryżu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz