sobota, 13 grudnia 2014

Surówka obiadowa z pora

Por zimowe warzywo dużo witamin , fajny smak. Nadaje się do zup , surówek , sałatek, nadziewania itd.
Dziś z pięknego pora zrobiłam surówkę z dodatkiem marchewki . Taka surówka to zdrowy dodatek do obiadu pasuje prawie do każdego drugiego dania.

Surówka obiadowa z pora

składniki

2 pory
2 marchewki
ok 2 łyżki majonezu
ok 3 łyżki kwaśnej śmietany
sól morska do smaku.
pieprz biały

Pora dobrze myjemy oczyszczamy . Następnie kroimy go w cieniutkie plasterki . Ugniatamy ręka kółeczka pora pokrojonego aby rozdwoiły się na pojedyncze kółka. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Mieszamy warzywa z sobą . Dodajemy majonez i śmietanę .Mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. wstawiamy do lodówki na min 30 min. Podajemy do obiadku.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam pora a ta surówka wygląda super, dodała bym tylko troszkę octu :)

    OdpowiedzUsuń