wtorek, 6 stycznia 2015

Sznycelki z sosem paprykowo - porowym

Pomysł na smaczny obiad. Pyszne sznycelki do tego zimny dip - sos paprykowo- porowy .
Podajemy z ziemniaczkami opiekanymi .


Sznycelki z sosem paprykowo - porowym

składniki
mięso mielone wieprzowo - wołowe ok 1/2 kg
2 ząbki czosnku
bułka czerstwa
jajko
bułka tarta
sól morska
pieprz
cebula
1 łyżka masła
sos
majonez ok 4 łyżki
1/3 pora
1/2 papryki czerwonej
ketchup 1 łyżka
sos słodki chilli 1 łyżeczka

Bułkę namaczany w mleku i odstawiamy . Cebule obieramy siekamy i podsmażamy na masełko.
Do mięsa dodajemy odciśnięta bułkę , podsmażaną cebulkę , jajko , sól pieprz i wyciśnięty czosnek. Mieszamy , wyrabiamy masę. 
Bierzemy ok 10 dag mięsa na deskę moczymy rękę i spłaszczamy mięso formując płaskie okręgi .
Podważamy mokrym ostrzem szerokiego nożem i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju na złoto.
Robimy sos . Por kroimy w pół księżyce - cieniutko. Paprykę kroimy w kosteczkę. Do warzyw dodajemy majonez , ketchup i sos słodki chilli. Mieszamy chłodzimy. Gorące sznycelki podajemy z zimnym sosem i ziemniakami opiekanymi .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz