środa, 4 lutego 2015

Czekoladowe ciasto z gruszką

Kto nie lubi czekolady , u mnie ciasto podrabiane , czekoladowe ale zrobione na kakao.
Do tego kawałki gruszek. Smakuje bajecznie a jakże łatwe w przygotowaniu.
Pasuje idealnie do porannej kawki .

Czekoladowe ciasto z gruszką

składniki
30 dag cukru kryształ'
125 g masła
80 ml wody
4 duże łyżki kakao
3 łyżki oliwy
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
3 gruszki

Polewa
1/2 kostki masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru

Masło , cukier i kakao wkładamy do garnka , mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Do zagotowania. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka wbijamy do zimnej masy - miksujemy .
Białka ubijamy . Do czekoladowej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ubite białka i mieszamy dużą łyżką .
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do keksówki wlewamy połowę ciasta. Dajemy pokrojona gruszkę i zalewamy reszta ciasta.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min  w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka,

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z foremki. Studzimy. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakao. Mieszamy. Polewamy ciasto polewą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz