środa, 25 lutego 2015

Domowe sushi

 Mamo zrób sushi no jak nie zrobić . wystarczy kupić parę podstawowych składników i w kilka chwil zrobić pyszne sushi 
 W opakowaniu nori jest dużo starczy nam na jakieś 4 -5 podejść :)
 Domowe sushi
 składniki
 0,5 kg ryżu
1 awokado
paluszki surmi
7 łyżek octu ryzowego
4 łyżki cukru
wasabi
sos sojowy
nori


Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
  Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem.
Następnie zalewamy ryż sosem.  Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli , wszystko mieszamy w rondelku i podgrzewamy na ogniu mieszając do rozpuszczenia składników. Sos wlewamy do ryżu mieszamy.
Awokado obieramy kroimy na paseczki.
Na nori nakładamy ryż następnie dajemy kawałki awokado. Zwijamy za pomocą maty. Odstawiamy.
Następne sushi robimy kładąc na ryz paluszki surimi. Także zwijamy.
Zimne kroimy na kawałki podajemy .Podajemy z wasabi , sosem sojowym według uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz