niedziela, 1 lutego 2015

Drożdżowe paluchy z sezamem

Paluchy maja smak świeżej bułeczki takiej śniadaniowej. Nie są na słodko. Smakują super , są miękkie i smaczne .
Możemy moczyć je w dżemiku, miodzie czy pastach śniadaniowych .

Drożdżowe paluchy z sezamem

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki
  • 70 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 100 g  mleka

Ciasto maślane:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła

W misce w letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy cukier - mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę dodajemy jajko, sól , jogurt i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę wkładamy do miski nakrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczamy kiedy lekko ostygnie dodajemy 150 g maki mieszamy. Takie ciasto maślane dodajemy do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość do 1 cm. Kroimy w paski. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach.



 Smacznego i miłego dnia !!!

1 komentarz: