czwartek, 12 lutego 2015

Risotto z borowikami

Coś co tygryski lubią . Ryż na białym winie , odrobina czosnku i aromatyczne świeże lub mrożone borowiki. Szybkie danie , bbbardzo mocno smaczne .


Risotto z borowikami
składniki

1 szklanka ryżu
30 dag borowików
1 cebula
masło klarowane 1 łyżka
białe wino 1/2 szklanki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki
sól morska
śmietana 30 % 1/2 szklanki
bulion grzybowy ok 1 szklanki.
natka pietruszki

Cebulę obieramy i siekamy , czosnek obieramy i także siekamy. Na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek , dojemy ryż. Smażymy chwilę aż ryż stanie się szklisty. Zalewamy winem , redukujemy alkohol. Dodajemy pokrojone borowiki. Smażymy. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i gotujemy na małym ogniu. Kiedy bulion odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej gotujemy. Kiedy ryz stanie się miękki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy śmietanę . Mieszamy . Dodajemy posiekana natkę pietruszki i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz