niedziela, 8 lutego 2015

Śmietanowe ciasto z jabłkami

Kolejny przepis na pyszne ciasto ucierane . Tym razem bez masła , margaryny tylko na śmietanie .
Wyszło fantastyczne wilgne , delikatne do tego bialutki śmietanowy lukier.
Pasuje na śniadanie , imprezę czy jako cisto niedzielne.


Śmietanowe ciasto z jabłkami

składniki

5 jaj
300g cukru
1/2 kg mąki
250 g śmietany 18 %
100 g śmietany 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia takie  z czubkiem :)
4 jabłka

lukier
cukier pudr
śmietana 30% około 1 łyżeczka

Całe jajka wbijamy do miski. Ubijamy na pianę w połowie ubijania wsypujemy pomału cukier. Ubijamy dalej aż masa będzie puszysta a cukier nie będzie wyczuwalny.
Dolewamy pomału śmietany 18% i 30 % . Miksujemy dalej.
Mąkę przesiewamy  z proszkiem do pieczenia. Przestajemy ubijać i pomału wsypujemy mąkę. Mieszamy już łyżką .
Wlewamy ciasto do tortownicy. Jabłka obieramy kroimy na cząstki i układamy na cieście.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy ok 60 min do suchego patyczka.
Zimne ciasto lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną śmietany 30 % i polewamy nim ciasto.





1 komentarz: