sobota, 21 marca 2015

Ciasto czekoladowe z sosem z czerwonego wina i śliwek

Bardzo czekoladowe ciasto choć bez czekolady, prosty sposób robienia do tego mega pyszny sos zrobiony na czerwonym winie.

Wszystko wykończone ubita na puch śmietaną .

Ciasto czekoladowe z sosem z czerwonego wina i śliwek

składniki

składniki
1,5 szklanki mąki
25dag margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
sos
1szklanka wina czerwonego
2 łyżki cukru brązowego
2 opakowanie śliwek kalifornijskich 

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Do garnka wkładamy margarynę , wodę lekko rozpuszczamy i dodajemy cukier i kakao. Mieszamy do połączenia się składników . Odstawiamy masę do ostygnięcia. Do zimnej wbijamy żółtka- mieszamy dobrze. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli.
Ubite białka dodajemy do masy i lekko mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki. Na wierzch  ciasta wkładamy połówki śliwek i wduszamy lekko. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka ok 50 min.
Robimy sos na patelnie wsypujemy drugą połowę śliwek dodajemy cukier brązowy chwilę smażymy. Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy ,aż sos zgęstnieje. 
Śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy odrobinę cukru pudru.
Z zimnego ciasta wycinamy okręgi ozdabiamy je śmietaną . Serwujemy ciastko na sosie.





1 komentarz: