niedziela, 8 marca 2015

Kurczak z pieczarkami w sosie porowym

Cos fajnego smacznego i szybkiego w przygotowaniu z trzech składników można wyczarować fajne danie. Podajemy je z ryżem , kasza lub ziemniaczkami. dla leniwych podajemy z świeżym chlebkiem .

 Kurczak z pieczarkami  w sosie porowym
składniki

.2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
1 por
sól morska'
pieprz
masło klarowane
1 szklanka śmietany 30 % 
2 ząbki czosnku
wino białe 50 ml

Por myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki .
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę . Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek , sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy .
Na maśle klarowanym podsmażamy kawałki kurczaka , dodajemy pokrojone pieczarki i na koniec pokrojony por.
Wszystko razem smażymy , dolewamy 50 ml wina białego - redukujemy alkohol.
Zalewamy śmietaną. Gotujemy chwilę ,aż sos lekko zgęstniej. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz