niedziela, 22 marca 2015

Łopatka z korzennymi warzywami w gulaszu

Gulasz z dużą ilością warzyw korzennych . Pasuje na obiad , podajemy z ryżem, ziemniakami , kaszami lub pieczywem.


Łopatka z korzennymi warzywami w gulaszu
składniki
0,5 kg łopatki
3 marchewki
1 por
1/2 selera
mąka ok 1 łyżka
tymianek
sól morska
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej 2 łyżki
1 łyżka masła klarowanego
papryka słodka
pieprz


Łopatkę kroimy w kostkę . Solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i papryka słodką .  Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Smażymy mięso na złoto. Czosnek obieramy i siekamy, cebule kroimy w kostkę  . Do mięsa dokładamy czosnek i cebulę. Seler, marchew obieramy i kroimy  w plasterki. Por myjemy i kroimy w plastry. Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa. Mieszamy obsmażamy kilka chwil. Posypujemy mąką - mieszamy. Następnie podlewamy woda lub bulionem i dusimy do miękkości. Doprawiamy tymiankiem ,sola ,pieprzem do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz