wtorek, 10 marca 2015

Smażone śledzie na kapuście modrej

Jak już dostaniemy świeżutkie śledziki to warto je usmażyć . Aby powstał pyszny obiadek dodajemy do nich kapustkę modrą duszona na winie czerwonym z nutka rozmarynu i rodzynkami dla słodkości.



składniki
8 świeżych śledzi bez głowy
cytryna
sól morska
jajko
mąka
bułka tarta
kapusta czerwona ok 1/2 głowy
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka wina czerwonego
rozmaryn świeży
masło klarowane 4 łyżki
cukier
ocet
pieprz


Kapustę szatkujemy . Do dużego garnka wkładamy masło klarowane - rozgrzewamy je . Dodajemy kapustę. Mieszamy i podsmażamy. Zalewamy czerwonym winem . Alkohol redukujemy. Dodajemy kilka gałązek rozmarynu. Podlewamy wodą i dusimy.
Między czasie śledzie płuczemy solimy . Obtaczamy w mące następnie w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoto.
Do duszącej się kapusty dodajemy rodzynki, sól, pieprz do smaku. Mieszamy. Dodajemy ocet dla przełamania smaku a następnie troszkę cukru. Kapustką ma być słodko kwaśna.
Śledzie podajemy na kapuście.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz