wtorek, 14 kwietnia 2015

Jogurtowe ciasto z malinami

 Smaczne proste ciasto dziś z malinami mrożonymi, ale można użyć inne owoce, a w sezonie maliny świeże. Pyszny śniadaniowy placuszek.

 Jogurtowe ciasto z malinami

160 ml oleju
1 szklanka cukru drobnego
1 jajko
600 g jogurtu naturalnego
500 g mąki
2 łyżeczki sody
1 szklanka malin

Jajko wbijamy do miski i ucieramy z cukrem, aż cukier będzie mało wyczuwalny. Następnie dodajemy jogurt i dalej miksujemy. Wlewamy olej. Miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą . Wsypujemy do ciasta i jeszcze chwilkę miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Maliny lekko posypujemy mąką . Lekko wciskamy do ciasta. Wstawiamy do piekarnika do 160 stopni, pieczemy ok 60 min. Zimne lukrujemy.




1 komentarz:

  1. Mniam, lubię :) Dawno już takiego nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń