środa, 22 kwietnia 2015

Moje wydanie sałatki gyros.

Są podstawy ale coś dodałam od siebie.  Jak się komuś znudzi restauracyjna wersja , zapraszam do mnie.
 Sałatka syta zdrowa pasuje na obiad , kolację .

Moje wydanie sałatki gyros.

składniki
1 pierś z kurczaka
przyprawa gyros
1 łyżka masła
sałata lodowa
 1 garść fasolki szparagowej
kawałek ogórka
pomidorki koktajlowe
pomidor
oliwa
sól morska
cebula czerwona

Pierś z kurczaka kroimy na kwadraciki.  Doprawiamy przyprawa gyros i smażymy na maśle . Po kilku chwilach podlewamy wodą . Sałatę lodową kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.
Fasolkę ja użyłam mrożonej - dajemy na wrzątek i gotujemy ok 5min. Wodę do gotowania fasolki solimy do smaku. Cebulę czerwona kroimy w piórka. Pomidora kroimy na ósemki, koktajlowe pomidorki kroimy na pół. Ogórka zielonego kroimy na plasterki. Na sałatę dajemy odcedzoną zimna fasolkę . Dookoła układamy pomidory i ogórka. Na wierzch dajemy podsmażone mięso wraz z sosem jaki powstał podczas smażenia. Ozdabiamy piórkami cebuli. Solimy do smaku i kropimy oliwą.





2 komentarze: