piątek, 17 kwietnia 2015

Pyszna szarlotka

Znamy dużo przepisów na szarlotki. Pyszne , dobre , mega dobre.
Dziś przepis na szarlotkę na cieście kruchym , wspaniale nadaje się do podgrzania i podania z lodami.

Pyszna szarlotka na ciepło

składniki
1/2 kg mąki
200g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka

3 kg jabłek
cynamon
sok z 1/2 szt cytryny

Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. lekko mieszamy. Dodajemy posiekane masła. Wyrabiamy ręki tworząc drobne kuleczki z mąki i masła. Wbijamy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kule , wstawiamy do lodówki na ok 40 min. Kulę przekrawamy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , dodajemy sok z cytryny odrobinę cynamonu. Mieszamy. Nakładamy jabłka na podpieczony spód. Drugie ciasto rozwałkowujemy układamy na jabłkach . Nakłuwamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 40 min.








2 komentarze:

  1. APETYCZNE CIACHO! UWIELBIAM SZARLOTKI ..ZAPRASZAM NA CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM''CZEKOLADOWA ZEFIRYNA'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, nie ma jak kawałeczek pachnącej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń