czwartek, 11 czerwca 2015

Ziemniaczane kulki w szpinaku .

Sezon młodych , świeżutkich pysznych warzywek . Wpadł mi w ręce szpinaczek więc nie zawahałam się go użyć .
Szybkie smaczne i tanie danie dla całej rodziny .

Ziemniaczane kulki w szpinaku .

kulki
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
skrobia ziemniaczana
sól
jajko
szpinak
2 ząbki czosnku
masło ok 1 łyżka
śmietana 30% ok 1/2 szklanki
sól morska
pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w w osolonej wodzie . Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę lub dobrze dusimy. Zimne wkładamy do miski. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków w to miejsce dajemy skrobie ziemniaczana , dodajemy ok 3 łyżki mąki pszennej . Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.  odbieramy po kawałku i formujemy kulki.
Szpinak myjemy osuszamy i siekamy. Podsmażamy na masełku doprawiając wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy zagotowujemy. Kulki ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5 min. W zależności od wielkości kulki. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z szpinakiem. Lekko mieszamy i podajemy .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz