wtorek, 21 lipca 2015

Haluszki z kurczakiem i pieczarkami

Kolejna propozycja podania klusek Haluszek. Tym razem w lekkim śmietanowym sosie z dodatkiem piersi kurczaka i pieczarek. Danie smaczne , szybkie i nadaje się do podgrzewania.

Haluszki z kurczakiem i pieczarkami

składniki
2 jajka
sól
mąka
25 dag pieczarek

1 cebula
2 piersi z kurczaka
pieprz kolorowy
masło ok 2 łyżki 

 
 Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy sól do smaku. Mieszamy aby jajka lekko się rozbiły. Dosypujemy mąkę ciągle mieszając aż powstanie dość gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z solą . Za pomocą widelca ściągamy ciasto do wrzątku. Tworząc długie poszarpane kluski.  Po wypłynięciu klusek gotujemy jeszcze ok 2 min.  Wyławiamy kluski do czystej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę solimy do smaku. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni na masełku podsmażamy kurczaka  i cebulkę . Następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Zalewamy śmietaną . Mieszamy dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy. łączymy z kluskami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz