sobota, 26 września 2015

Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona

Super mieszanka smaków. Owoce typowo jesienne dynia, gruszka i winogrono. do tego lekko kwaskowata galaretka pomarańczowa. Wyczuwalne kulki winogrona i kostki gruszki i dyni- explozja smaku .

Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona 

składniki
1 średnia dynia
1kg gruszek
1/2 kg winogrona bezpestkowego
2 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe

Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w równą kostkę. Winogrono dzielimy na pojedyncze kulki. Gruszki obieramy , usuwamy gniazda nasienne. Gruszki kroimy w kosteczkę. W rondelku podsmażamy dynie z cukrem. Po kilku minutach zalewamy woda 1 cm nad dynie . dusimy. Kiedy dynia robi się miękka dodajemy do rondla kostki gruszki i kulki winogrona. Mieszamy dusimy ok 10 min. Następnie wsypujemy galaretki= mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Zagotowujemy. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz