środa, 23 września 2015

Jesienny kociołek

Danie jednogarnkowe  syte, pasuje na jesień . Dużo warzyw , mięsko , grzybek , co więcej potrzeba ...kromeczkę świeżego chlebka ..:)

Jesienny kociołek 
składniki

1 kg łopatki
2 cebule
2 papryki czerwone
4 ząbki czosnku
25 dag pieczarek
6 ogórków z zalewy octowej
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
pieprz
sól
olej
śmietana 30 % 1 szklanka
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
koncentrat pomidorowy ok 4 łyżki
 liść laurowy
ziele angielskie
2 marchewki

Łopatkę myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.  Mięso podsmażamy na złoto. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebule  i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy  starte marchewki i  pokrojone w paseczki paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy. Doprawiamy paprykami i sola do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy.  Warzywa dodajemy do mięsa. Mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dolewamy wodę ok 1 litr. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa. Kolejno dodajemy pokrojone  w paseczki ogórki. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodajemy do kociołka. Gotujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy sola i pieprzem według smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz