środa, 14 października 2015

Bieszczadzki smalczyk z grzybami leśnymi .

Coś pysznego , super smarowidło do świeżego chlebka. Połączenie słoniny, mięsa i grzybów leśnych .Przechowujemy w lodówce dla siebie i specjalnych gości .
Może byc także dodatkiem do kapusty gotowanej lub jajecznicy . Ten zapach is mak nie zapomniany .
Bieszczadzki smalczyk z grzybami leśnymi .

składniki
1/2 kg słoniny
1/2 kg łopatki
2 cebule
2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych
sól
4 ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony

Mięso i słoninę kroimy w kostkę . Osobno mielimy w maszynce do mięsa słoninę i osobno mięso. Cebule i czosnek obieramy. Następnie siekamy drobno.
Do brytwanki wkładamy zmieloną słoninę topimy dodajemy czosnek i cebulę . Smażymy chwilę dodajemy zmielone mięso. Topimy wszystko- mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pokrojone drobno grzyby i dalej dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smalczyk ma być pikantny. Przekładamy do słoików .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz