niedziela, 1 listopada 2015

Gulasz wołowy z paryką czerwoną

Pomysł na jesienny obiadek. Tym razem w roli głównej wołowina, czerwona delikatna i smaczna. Wymaga długiej obróbki ale warto. Między smacznym mięskiem paseczki słodkiej chrupkiej papryki.

Gulasz wołowy z papryką czerwoną 
składniki
1kg mięsa wołowego
2 cebule
3 papryki czerwone'
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
czerwona papryka słodka i ostra
olej do smażenia
lisć laurowy
ziele angielaskie

Mięso kroimy w kosteczkę . W rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojona cebule , łyżkę papryki słodkiej, pokrojone 2 ząbki czosnku. Smażymy chwilę . Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Paprykę czerwona kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa. Dusimy razem ok10 min, aż papryka lekko zmięknie.  Na koniec doprawiamy solą ,pieprzem i papryką ostrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz