piątek, 4 grudnia 2015

Tort kajmakowo-czekoladowy śmietanowy z odrobiną trufli

Tym razem torcik dla maluszka 2 letniego. Poważne urodziny , tort musi być .
Smak troszkę kajmaku , czekolady i masa śmietanowa z mascarpone . Dekoracja z masy maślanej i jest .

Tort kajmakowo - czekoladowy śmietanowy z odrobiną trufli 

Biszkopt
8 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

krem kajmakowo- czekoladowy
400g kajmaku
1 gorzka czekolada

masa śmietanowa
1 opakowanie sera mascarpone
400 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
15 dag cukierków trufle

masa maślana do zdobień 
400 g masła
500g cukru pudru
barwnik w żelu niebieski
masa plastyczna cukrowa

 poncz
herbata 
syrop barmański migdałowy

Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier przestanie być wyczuwalny .
Dodajemy żółtka- chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy szpatułką .
Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczeni. Wlewamy ciasto. Pieczemy 30 min. Zimny biszkopt przecinamy na 4.

Masa z kajmakiem. Kajmak ubijamy na wysokich obrotach. Czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą , lekko przestudzoną dodajemy do kajmaku i jeszcze chwilę ubijamy.
Druga masa. Śmietanę ubijamy kiedy robi się sztywna dodajemy cukier puder do smaku następnie  serek mascarpone. Ubijamy jeszcze ok 2 minuty.
Pierwszy blat kropimy herbatką z syropem. Nakładamy masę kajmakową . Nakładamy drugi biszkopt ponczujemy, nakładamy białą masę i pokrojone w kawałki trufle. Nakładamy kolejny biszkopt smarujemy kajmakiem i nakładamy resztę białej masy. Nakrywamy.
Miękkie masło ubijamy dodajemy cukier puder dalej ubijamy aż masa będzie gładka. Pod koniec dodajemy troszkę barwnika. Smarujemy cały tort kremem, wyrównujemy . Resztę masy nakładamy do worka cukierniczego z tutką gwiazda. Robimy dekoracje. Z masy plastycznej lepimy ozdoby.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz