wtorek, 15 grudnia 2015

Wigilijne uszka z pieczarkami

Tydzień do świąt czas na uszka . W tym roku inne , inny farsz i inne ciasto ,lepsze bardzo elastyczne i smaczne.
Nadzienie z pieczarek z nutą czosnku do tego czerwony barszczyk ,pycha już czuje święta .

Wigilijne uszka z pieczarkami 
składniki
ciasto
1/2 kg mąki
1/2 szklanki gorącej wody'
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka masła
sól
2 łyżki maki ziemniaczanej
farsz
1/2 kg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki prażonej cebulki
sól
pieprz
masło





Do miski wsypujemy mąki i sól do smaku  mieszamy. Do garneczka wlewamy ciepłe mleko i ciepłą wodą , dodajemy masło mieszamy aż się rozpuści. Ciepły płyn wlewamy do mąki , wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż przestygnie. Pieczarki ścieramy na tarce duże oczka. Podsmażamy na maśle . Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku . Mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę prażonej cebulki i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy ,aż powstanie masa.   Rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy małe kółka kładziemy farsz i zaklejamy.




1 komentarz:

  1. Zwykle robie z mamą uszka z suszonych grzybów leśnych, ale myślę że może warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń