czwartek, 28 stycznia 2016

Galaretka drobiowa z papryką

Smaczne małe galaretki drobiowe , troszkę inaczej zamiast standardowego groszku  czy kukurydzy czerwona papryka. Dla koloru dla świeżości i smakowitości.

Galaretka drobiowa z papryką 

składniki
4 udka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka'
1 czerwona papryka
sól
cebula
5 łyżeczek żelatyny

Udka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (2 litry wody) . Dodajemy obrane marchewki i pietruszkę . Cebulę w łupinach opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z mięsem i wywarem. Gotujemy do miękkości mięsa. Solimy do smaku. Wywar przecedzamy, mięso i warzywa kładziemy do zimnej wody . Do czystego wywaru powinno go zostać ok 1 litr wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach żelatynę- mieszamy dobrze. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Czerwona paprykę kroimy w kostkę. Udka obieramy od kości kroimy na mniejsze kawałki. Do małych silikonowych foremek kładziemy kawałki papryki i marchewki, następnie kawałki mięsa. Zalewamy bulionem z żelatyną . Wstawiamy do lodówki. Podajemy z kawałkiem cytryny .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz