sobota, 16 stycznia 2016

Gulasz z łopatki z pieczarkami

Gulasz -sosik z kawałkami miękkiego mięska do tego plasterki pieczarek i przecier pomidorowy dla smaku i koloru . pasuje do ryżu, ziemniaków ,kasz a także fajne danie do moczenia chlebka. Odgrzewany smakuje jeszcze lepiej .

Gulasz z łopatki z pieczarkami 

składniki
2 cebule
70 dag łopatki
4 ząbki czosnku
olej
4 łyżki przecieru pomidorowego
30 dag pieczarek
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
przyprawa do mięsa wieprzowego 

Mięso z łopatki myjemy i kroimy w miarę równa kostkę . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę .Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w plasterki.  Mięso posypujemy przyprawa do mięs. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso na złoto , dodajemy posiekany czosnek i cebule . Smażymy chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy ok 3 łyżki. Mieszamy. zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Na osobnej patelni na odrobinie masła podsmażamy pieczarki. Złociste dodajemy do gulaszu. Wszystko razem mieszamy i gotujemy ok 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy szklankę słodkiej śmietany i gotujemy aż sos zgęstnieje.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz