sobota, 9 stycznia 2016

Kluchy z mięsnymi kuleczkami w sosie śmietanowym

Smaczna potrawa dla całej rodziny. Duże kluski do tego delikatny śmietanowy sos . Dla urozmaicenia malutkie mięsne kuleczki. Szybko,smacznie rodzinnie .

Kluchy z mięsnymi kuleczkami w sosie śmietanowym 

składniki
3 jajka
mąka
sól
1 szklanka śmietany 30 %
1/2 kg mięsa z łopatki
2 ząbki czosnku
pieprz
liść laurowy

Mięso  z łopatki mielimy. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem,sola i pieprzem do smaku. Formujemy malutkie kuleczki , gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.
Do miski wbijamy jajka dodajemy tyle mąki aby powstało ciasto na kluski. Solimy do smaku.
Zagotowujemy wodę widelcem kładziemy na wrzątek kawałki ciasta, kiedy kluski wypłyną są gotowe. Śmietankę zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy wcześniej ugotowane mięsne kulki. Gotujemy aż śmietana lekko zredukuje się . Kluski odcedzamy podajemy z sosem i kulkami .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz