wtorek, 19 stycznia 2016

Paluchy z białym serem

Fajna zabawa, gotowanie z dziećmi . Paluchy kulane w rękach a w środku biały serek twarogowy . Potem wspólne zajadanie z tarta bułka podsmażoną na masełku .


Paluchy z białym serem 

składniki
1 kg ziemniaków
1/4 cześć mąki ziemniaczanej
sól
jajko
20 dag twarogu
masło
bułka tarta

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . Zimne ziemniaki dzielimy na 4 cześć . W miejsce jednej części ziemniaków dajemy mąkę ziemniaczaną . Wbijamy jajko, solimy do smaku. wyrabiamy ciasto. Twaróg dusimy widelcem solimy do smaku. Bierzemy kawałek ciasta nakładamy twaróg i kulamy w rękach aż powstanie wałeczek. Gotowe wałeczki wrzucamy na wrzątek. Jak wypłyną wybieramy je łyżką cedzakową. Podajemy z masełkiem i tartą bułką .



3 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa, uwielbiam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje dzieci tez je uwielbiają oby też je tak miło wspominały :)

      Usuń