sobota, 20 lutego 2016

Bułeczki z cynamonowym jabłkiem

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego , kiedy nadchodzi weekend pieczemy bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłuszkiem duszonym na masełku z dużą doza cynamonu. Do tego mega dużo lukru i coś dla oka ,srebrne kuleczki.

Bułeczki z cynamonowym jabłkiem
składniki
  • 50 dkg maki + 3 łyżki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 jajko
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder 
  • śmietana 30%
  • masło ok 2 łyżki 
  • cynamon

  • Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn , wbić jajko , wlać reszt mleka, roztopione masło resztę cukru  i wyrobić ciasto. Jabłka obrać pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle dodać  cynamonem i odrobinę cukru- chwile smażyć . Następnie jabłka studzimy.
     . Rwać ciasto formować owalny kształt nakładać jabłuszka i formować wałeczki. Układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 20 min w 280 stopniach. Zimne lukrujemy. Lukier mieszamy cukier puder z odrobiną śmietany. Lukrujemy bułeczki i posypujemy perełkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz