środa, 30 marca 2016

Pesto z czosnku niedźwiedziego z fistaszkami

I doczekaliśmy się mamy sezon na czosnek niedźwiedzi , mój nie zawodny mąż nazbierała mi go na tyle aby powstały duże zapasy słoiczkowe. W tym roku po raz kolejny pesto ale w kilku odsłonach . Jako pierwsze pesto z fistaszkami . Pesto dodajemy do makaronów, sałatek, serków. Wspaniale pasuje na ogórka czy pomidora .
Dużo zdrowia i niesamowity smak.

Pesto z czosnku niedźwiedziego z fistaszkami 

składniki
3 duże garście liści czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki obranych fistaszków
sól do smaku
ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 soku z cytryny
5 dag startego parmezanu

Liście czosnku niedźwiedziego  myjemy i osuszamy . Orzeszki fistaszki obieramy i prażymy na suchej patelni. Miksujemy orzechy , dodajemy liście czosnku , wlewamy olej. Miksujemy. Solimy do smaku , dodajemy parmezan. Jeszcze raz miksujemy na pesto. Wciskamy sok z połowy cytryny .Jeszcze raz miksujemy. Wkładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch nalewamy olej. Zakręcamy odstawiamy do lodówki.








1 komentarz:

  1. Trzeba koniecznie iść na spacer, zapasy porobić!

    OdpowiedzUsuń