poniedziałek, 7 marca 2016

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i papryką czerwoną

 Kolorowa sałatka w roli głównej z ryżem. Do tego czerwona papryka i por. Wszystko połączone kawałkami tuńczyka . Pasuje na każda porę dnia.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i papryką czerwoną 
składniki
1 szklanka ryżu
1 papryka czerwona
1 por
tuńczyk kawałki w sosie własny
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
papryka ostra

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zina woda i odcedzamy. Czerwona paprykę myjemy , usuwamy pestki i białe błonki. Kroimy w kosteczkę . Pora myjemy i kroimy w plasterki. Kawałki tuńczyka odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z  ryżem. Doprawiamy sola ,pieprzem i papryką ostrą. Dodajemy łyżkę majonezu. Jeszcze raz lekko mieszamy.





3 komentarze: