wtorek, 29 marca 2016

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

Delikatny piankowy sernik na zimno , zalany truskawkowa galaretką z kawałkami truskawek. Szybki smaczny deser dla całej rodziny .



Tęczowy sernik na zimno z truskawkami 

składniki
1 kg sera mielonego waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
 4 duże łyżki cukru pudru
300 ml śmietany 30 %
2 galaretki truskawkowe
1/2 kg truskawek
barwnik czerwony i niebieski

Śmietanę 30 % chłodzimy następnie ubijamy ją . Pod koniec ubijania dodajemy 4 łyżki cukru pudru . Ser ja użyłam waniliowego z wiaderka , pomału dodajemy do ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach.  6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody .  Mieszamy i pomału wlewamy do masy serowej zwiększając na chwile obroty . Masę dzielimy na 3 części  do jednej dodajemy odrobinę czerwonego barwnika do drugiej niebieskiego.  Masę białą kładziemy do tortownicy na nią masę niebieska , potem czerwona . Po położeniu każdej masy lekko mieszamy łyżą aby kolory połączyły się , przeszły na siebie.  2 galaretki truskawkowe zalewamy 3 szklankami gorącej wody , studzimy. Kiedy masa serowa zgęstnieje nakładamy truskawki. Zalewamy galaretka i odkładamy sernik do lodówki.




2 komentarze:

  1. Z truskawkami, mmm... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowy i truskawkowy, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń