sobota, 16 kwietnia 2016

Jajecznica z razowymi grzankami i kiełbasą drobiową na sałacie

Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu (1). Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.

 Jajecznica z razowymi grzankami i kiełbasą drobiową na sałacie 

składniki
 1/2 bułki razowej
3 jajka
10 dag kiełbasy drobiowej
1/2 cebuli czerwonej
sól
1 garść miksu sałaty
pomidor
masło klarowane 1 łyżeczka

Bułkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Cebule czerwona obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do grzanek. Smażymy chwile i dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Jajka rozbijamy i mieszamy z solą do smaku. Mieszankę wlewamy na patelnie. Mieszamy chwilę . Na talerz wykładamy sałatę na nią kładziemy jajecznicę , ozdabiamy pomidorem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz