niedziela, 10 kwietnia 2016

Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

 Delikatne mięso z udek kurczaka. do tego śmietanowy sos z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wspaniale pasuje z ryżem czy ziemniakami z wody .


Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim 

składniki
1 kg udek
kilka liści czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
masło klarowane
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany 30 % 

Udka myjemy , osuszamy , ściągamy skórę.  Przecinamy udko i delikatnie oddzielamy mięso od kości.  Każdy kawałek solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.  Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy mięso z obu stron. Dolewamy 2 szklanki bulionu warzywnego. Dusimy ok 10 min. Mieszamy śmietanę 30 % z łyżeczką mąki. Zaciągamy sos. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i blendujemy. Dodajemy do sosu. Mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem do smaku. zagotowujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz