sobota, 9 kwietnia 2016

Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego

Kiedy przychodzi wiosna i pojawia się świeża zielenina , warto robić pesto.  Dla mnie najlepsze jest z czosnku niedźwiedziego, tym razem na mielonych migdałach. Pasuje na kanapki, do przystawek i do makronu .

Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego

składniki

4 garście liści czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki oleju

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy . Migdały blendujemy na malutkie okruszki.Dodajemy czosnek i wlewamy 1/2 szklanki olejku. Miksujemy chwilę  i dodajemy osuszone liście czosnku. Jeszcze raz miksujemy . Solimy do smaku. Jeżeli jest bardzo gęste dolewamy jeszcze oleju. Przekładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch nalewamy odrobinę oleju. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz