czwartek, 21 kwietnia 2016

Pasto z młodej pokrzywy

Pokrzywa znana , czasem nie lubiana kiedy poparzy nam nogi podczas wycieczki , ale to tylko dla zdrowia:)
Pokrzywa ma wiele zastosowań i wiele dobrodziejstwa.
Pomaga w reumatyzmie, przy anemii , oczyszcza wątrobę, wzmacnia włosy , pomaga w leczeniu trądzika zawiera dużo witamin , wymieniać by długo , po prostu zajadajmy a poczujemy się lepiej .
Dziś pokrzywa w słoiku  w postaci pesto. Wykorzystujemy je do makaronów, ryżu, jako smarowidło do kanapek dip do ciasteczek,chipsów jako sos do sałatek, zastosowań wiele.

Pasto z młodej pokrzywy 

1 /2 kg pokrzywy młodej
1 szklanka orzechów ziemnych
sól
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki oleju

Z pokrzywy młodej odcinamy liście, pozbywamy się łodygi. Przekładamy pokrzywę do miski i zalewamy gorącą wodą w tem ok 85-90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy pokrzywę na sito i czekamy aż się odsączy. Do drugiej miski wkładamy obrany czosnek . Orzechy prażymy na suchej patelni. Blendujemy czosnek z orzechami. Dolewamy olej i dodajemy pokrzywę . Blendujemy. Solimy do smaku. Przekładamy do słoików. Na wierzch wlewamy po 1 cm oleju. zakręcamy przechowujemy w lodówce.




5 komentarzy:

  1. Ależ mnie zaciekawiła ta pokrzywa. Pesto musi być genialne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. smak petarda i same zdrowie , miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy orzechy ziemne można zastąpić orzechami włoskimi lub ziarnami słonecznika? Bardzo zainteresowało mnie wykorzystanie pokrzyw w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak prażony słonecznik będzie pysznie , orzechy włoskie wykorzystywałam do pesto z czosnku niedźwiedziego także wyszło dobre , więc nie widzę przeszkód

    OdpowiedzUsuń