piątek, 22 kwietnia 2016

Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim


 Zieloniutkie wiosenne placuszki ziemniaczane z dodatkiem młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego. Bardzo chrupiące , podajemy sote lub ze śmietaną .

 Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim 

składniki
1 kg ziemniaków
garść młodej pokrzywy
garść liści czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz'
2 łyżki mąki
2 jajka
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka. Z pokrzywy odcinamy listki, zalewamy je gorąca woda i zostawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy. Drobno siekamy . Siekamy także czosnek niedźwiedzi. Zieleninę dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka , mieszamy . Solimy dodajemy mąkę , doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , sola i pieprzem białym. Dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej . Nakładamy placuszki smażymy na złoto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz