czwartek, 28 kwietnia 2016

Sałatka z grillowanym bakłażanem , mozzarellą i młodą pokrzywą


 Uwielbiam bakłażana i często wykorzystuje go w kuchni , jego kształt kolor jest urzekający , tak samo jak smak.
Dziś bakłażan jako główny składnik sałatki. Najpierw kroimy potem solimy , płuczemy - aby pozbyć się goryczki i już tylko na patelnie grillową i hop do sałatki:)

Sałatka z grillowanym bakłażanem , mozzarellą i młodą pokrzywą

składniki

3 pomidory
1 bakłażana
1 kulka mozzarelli
garść młodej pokrzywy
3 łyżki orzeszków ziemnych
sól
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 gruszka

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w plasterki. Solimy go i odstawiamy na ok 15 min. Płuczemy , osuszamy i grillujemy z obu stron. Zimny kroimy w kostkę. Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy , nie obieramy kroimy w kostkę. Mozzarelle kroimy w małe kawałki. Pokrzywę zalewamy gorąca woda ok 80 stopni. Odstawiamy na ok 5 min  i odcedzamy. Zimna miksujemy z orzeszkami, czosnkiem i olejem. Solimy do smaku. Zielony sos dodajemy do sałatki. Mieszamy i solimy do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz