piątek, 1 kwietnia 2016

Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami

 Myślałam i wymyśliłam , kruchy schab duszony w mleku i rosole. Do tego kawałki korniszonów i śmietana 30 % , smaczny jakże inny obiadek dla całej rodziny.


Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami

składniki
1 kg schabu
1 słoik korniszonów
3 cebule
1/2 litra mleka
ziele angielskie
sól
1 szklanka śmietana 30 %
3 łyżki mąki
bulion 1 szklanka
liść laurowy 2 szt
masło klarowane

Schab kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Mleko wlewamy do miski zanurzamy w nim schab . Dodajemy piórka cebuli . Zostawiamy na ok 2 godzimy , im dłużej tym lepiej. Plastry schabu obtaczamy w mące z dodatkiem soli . Smażymy na maśle kalcynowanym z obu stron na złoto. Dodajemy cebule  z mleka. Zalewamy mlekiem . Dodajemy liść laurowy i ziele. Dusimy ok 10 min. dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy posiekane korniszony .Dusimy ok 15 min. Zaciągamy śmietana 30 % wymieszaną z łyżka mąki. Gotujemy aż zgęstnieje.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz