wtorek, 19 kwietnia 2016

Szybka fasolka po bretońsku

Dawno nie robiłam fasolki a szkoda przypomniałam sobie o jej dobrodziejstwie i wspaniałym smaku. Dziś w znanej wersji na ostro z przecierem pomidorowym i podsmażona kiełbasą .

Szybka fasolka po bretońsku 

składniki
1 kg fasoli jaś
1 kg kiełbasy
3 ząbki czosnku
przyprawa do fasoli
olej
2 cebule
1 przecier pomidorowy
1 łyżka papryki słodkiej proszkowanej
1 łyżeczka papryki ostrej proszkowanej
liść laurowy 3 szt 

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimna wodą. Odstawiamy na 12 h co 6 godzin zmieniamy wodę.  Fasole odcedzamy zalewamy świeżą wodą - gorąca ,dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Między czasie kroimy cebule i czosnek w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy. Dodajemy papryki w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy chwilę smażymy. Przekładamy do garnka z ugotowaną fasolę. Mieszamy. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przyprawę do fasoli. Zagotowujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz