czwartek, 12 maja 2016

Tort waniliowy z truflami dla nastolatki

Torcik na 16 urodziny mojej córki. Miał być czarny z różowa kokardą a smak sama wymyśliłam. Tym razem masa budyniowa z kawałkami cukierków trufli .

Tort waniliowy z truflami dla nastolatki 

Biszkopt 
6 dużych jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka maki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Żółtka mieszamy z octem - powstanie piana. Dodajemy ją do białka mieszamy. Dodajemy maki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masa
2 budynie waniliowe
0,7 mleka
cukier do smaku
2 kostki masła
15 dag cukierków trufli
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu używając cukru do smaku. Zimny budyń zmiksować z masłem. Dodać pokruszone cukierki.
poncz
woda i aromat rumowy ewentualnie rum
Składniki wymieszać na ponczować spody biszkoptowe.
masa plastyczna
  • 750 - 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy  w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 3 łyżeczki 'Planty' margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • atrament kałamarnicy
  • barwnik różowy w żelu 
  • Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
    Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna. Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.
    Przestudzoną, ale nie stężała żelatynę umieścić w misie miksera.Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie. Podzielić do większej części dodać atrament kałamarnicy do mniejszej barwnik różowy.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz