czwartek, 9 czerwca 2016

Spaghetti Carbonara z żółtkiem

Każdy kiedyś robił Spaghetti Carbonara i ja w tym tygodniu zrobiła. Niby popularne ale jak rzadko gości w mojej kuchni . Ja swoje podaję z żółtkiem oddzielonym od białka na wierzchu a drugie daję do śmietany .  Dla nas idealne .

Spaghetti Carbonara z żółtkiem 

 składniki
2 żółtka
 1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
gruby pieprz
1 łyżka masła klarowanego
1/2 opakowania makronu spaghetti
1/2 szklanki śmietany 30 % 
 15 dag boczku 
 3 łyżki parmezanu 
 
 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.  Tym czasem kroimy 1 cebulę w kosteczkę , 2 ząbki czosnku siekamy. Na odrobinę masła klarowanego dajemy cebule i czosnek , dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy . Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Śmietanę 30 % ok 1/2 szklanki mieszamy z żółtkiem ,dodajemy parmezan , solimy do smaku. Wlewamy śmietanę na patelnię do makaron, mieszamy szybko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Serwujemy w głębokim talerzu z żółtkiem na wierzchu.  



 

1 komentarz: