składniki
* 1 szkl kasza wiejska kupiec
* 15 dag szynka gotowana,
* 1 szt por,
* 4 kawałki papryka marynowana,
* oliwa,
* pieprz,
* Sól,
* 8 szt Oliwki czarne Viva Sacla
* kostka warzywna
Kaszę gotujemy z dodatkiem kostki bulionowej warzywnej .Po ugotowaniu odcedzamy ,studzimy . Zimną kasze dajemy do miski .dodajemy odcedzone oliwki całe lub połówki . Szynkę wędzoną kroimy w paseczki i dodajemy do kaszy .Paprykę marynowaną kroimy w paseczki . Pora kroimy w plasterki solimy i dusimy ręką odstawiamy na chwile ,żeby zmiękł .Wszystkie składniki łączymy .doprawiamy solą pieprzem i dodajemy oliwę .Mieszamy .
Suplementy
▼
sobota, 31 marca 2012
Sałatka wiosenna z śledzikiem
Szybka zdrowa świąteczna sałatka z śledzikiem
składniki
składniki
- * 1 szt śledź marynowany,
- * 1 garść rukola,
- * 2 łyżki kukurydza,
- * 1 łyżeczka musztarda,
- * 1 łyzka woda,
- * 1 łyżka oliwa,
- * 1/3 szt ser feta
Sałatka z rukoli paluszków krabowychj i oliwek czarnych
składniki
* 4 szt Oliwki czarne Viva sacla
* 2 szt paluszki karbowe,
* 1 garść rukola,
* 1/4 szt papryka czerwona,
* 2 łyżki cebulki marynowane
* 1 łyżeczka musztarda Roleski
* 1 łyzeczka majonez,
* 1 łyżka jogurt naturalny acitivia
Rukole myjemy układamy na półmisku .Cebulki odsączamy i dodajemy do sałatki . Paluszki krabowe kroimy w kostkę .Paprykę myjemy i kroimy w paseczki .Oliwki czarne kroimy w plasterki .Robimy sos .Musztardę majonez i jogurt naturalny mieszamy i polewamy sałatkę .
* 4 szt Oliwki czarne Viva sacla
* 2 szt paluszki karbowe,
* 1 garść rukola,
* 1/4 szt papryka czerwona,
* 2 łyżki cebulki marynowane
* 1 łyżeczka musztarda Roleski
* 1 łyzeczka majonez,
* 1 łyżka jogurt naturalny acitivia
Rukole myjemy układamy na półmisku .Cebulki odsączamy i dodajemy do sałatki . Paluszki krabowe kroimy w kostkę .Paprykę myjemy i kroimy w paseczki .Oliwki czarne kroimy w plasterki .Robimy sos .Musztardę majonez i jogurt naturalny mieszamy i polewamy sałatkę .
Sałatka z buraczkami i serem feta
Dobra zdrowa sałatka a z rukoli i gotowanych buraczków podana z sosem musztardowym
składniki
składniki
- * 1 szt burak,
- * przyprawa uniwersalna,
- * 1 garść rukola,
- * 1/4 szt ser feta,
- * 1 łyżeczka musztarda chrzanowa Roleski
- * 1 łyżka oliwa,
- * 1 łyżka woda,
- * pieprz kamis
Wielkanocne buraczki z majonezem
Pyszne buraczki z chrzanem i majonezem ,polecam na Wielkanoc
składniki
składniki
- * 3 szt buraki,
- * 1 łyżka majonez Roleski
- * Sól,
- * pieprz,
- * przyprawa uniwersalna,
- * sok z cytryny,
- * 1 łyżeczka chrzan
- Buraki dobrze myjemy nie obieramy .Gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości . Pod koniec gotowania dodajemy troche soku z cytryny dla koloru . Zimne buraczki obieramy z skórki i ścieramy na tarce drobne oczka .Dodajemy chrzan mieszamy . Doprawiamy solą i dodajemy łyżkę majonezu .Mieszamy .Podajemy mocno schłodzone
piątek, 30 marca 2012
Domowa kiełbaska - Zenka i Marylki :)
W moim rodzinnym domu robienie kiełbasy to rytuał .Mój tato to mistrz kiełbasy .Wczoraj mamusia dzielnie mu pomagała i wyszło - pysznie !
Święta czas zacząć !!!Moja mamusia z kiełbaskami
Potrawka z dorszem i pieczarkami
składniki
* 1 filet dorsz,
* 10 dag pieczarki,
* 2 łyżki pomidory z puszki Cirio
* 1/2 szt papryka czerwona,
* 2 łyżki kukurydza,
* 1 szkl makaron szpinakowy,
* koperek,
* kostka warzywna Winiary
* pieprz Kotanyi
* papryka słodka Kotanyi
* 1 łyżka oliwa lub masło
* 1/2 szt por
Filet z dorsza gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy w dużą kostkę. Na patelni na oliwie lub masełku podsmażamy pokrojonego pora i pokrojone pieczarki. Między czasie gotujemy makaron. Po ugotowaniu odcedzam. Na patelnie do pora i pieczarek dokładamy pokrojoną paprykę i kruszymy 1/2 kostki warzywnej . Mieszam . Dodajemy rybę ,makaron ,kukurydze i 2 łyżki pomidorów z puszki .Wszystko dusimy . Doprawiamy pieprzem i papryką słodką .dekorujemy koperkiem.
* 1 filet dorsz,
* 10 dag pieczarki,
* 2 łyżki pomidory z puszki Cirio
* 1/2 szt papryka czerwona,
* 2 łyżki kukurydza,
* 1 szkl makaron szpinakowy,
* koperek,
* kostka warzywna Winiary
* pieprz Kotanyi
* papryka słodka Kotanyi
* 1 łyżka oliwa lub masło
* 1/2 szt por
Filet z dorsza gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy w dużą kostkę. Na patelni na oliwie lub masełku podsmażamy pokrojonego pora i pokrojone pieczarki. Między czasie gotujemy makaron. Po ugotowaniu odcedzam. Na patelnie do pora i pieczarek dokładamy pokrojoną paprykę i kruszymy 1/2 kostki warzywnej . Mieszam . Dodajemy rybę ,makaron ,kukurydze i 2 łyżki pomidorów z puszki .Wszystko dusimy . Doprawiamy pieprzem i papryką słodką .dekorujemy koperkiem.
Sałatka z rukoli i bobu z musztardą francuską
sałatka z bobem ja użyłam konserwowego ale już nie mogę doczekać się świeżego:)
składniki
* 1 garść rukola,
* 1/4 szt ser feta,
* 1 łyżka musztarda francuska roleski
* 1 łyżka oliwa,
* 2 łyżki kukurydza,
* koperek,
* 4 łyżki bób
Rukole myjemy i suszymy .Układamy dekoracyjnie na półmisku . Kukurydzę odsączamy dodajemy do sałatki . Bób jak mamy swieży to gotujemy ,ja użyłam konserwowego . Ser feta kroimy w kostkę .dodajemy koperek . Musztardę francuską mieszamy z oliwą ,dodajemy do sałatki .
składniki
* 1 garść rukola,
* 1/4 szt ser feta,
* 1 łyżka musztarda francuska roleski
* 1 łyżka oliwa,
* 2 łyżki kukurydza,
* koperek,
* 4 łyżki bób
Rukole myjemy i suszymy .Układamy dekoracyjnie na półmisku . Kukurydzę odsączamy dodajemy do sałatki . Bób jak mamy swieży to gotujemy ,ja użyłam konserwowego . Ser feta kroimy w kostkę .dodajemy koperek . Musztardę francuską mieszamy z oliwą ,dodajemy do sałatki .
Lekka sałatka z kukurydzą rukolą i grillowanym dorszem
Lekka wiosenna sałatka z dorszem grillowanym
składniki
* 20 dag dorsz,
* 1 garść rukola,
* oliwa,
* Sól,
* pieprz kamis
* 2 łyżki kukurydza,
* papryka słodka kamis
* sok z limonki,
* koperek
Dorsza filet myjemy suszymy i doprawiamy sola i papryka słodką .Smażymy na patelni grillowej z każdej strony . Następnie tniemy go w kawałki .Rukole myjemy układamy w półmisku .Posypujemy kukurydzą . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i oliwą z oliwek .Dodajemy pokrojonego dorsza kropimy wszysko sokiem z limonki i posypujemy papryką słodką
składniki
* 20 dag dorsz,
* 1 garść rukola,
* oliwa,
* Sól,
* pieprz kamis
* 2 łyżki kukurydza,
* papryka słodka kamis
* sok z limonki,
* koperek
Dorsza filet myjemy suszymy i doprawiamy sola i papryka słodką .Smażymy na patelni grillowej z każdej strony . Następnie tniemy go w kawałki .Rukole myjemy układamy w półmisku .Posypujemy kukurydzą . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i oliwą z oliwek .Dodajemy pokrojonego dorsza kropimy wszysko sokiem z limonki i posypujemy papryką słodką
Sałatka wiosenna z rukoli z oliwkami czarnymi
składniki
* 1 garść rukola,
* 4 łyżki kukurydza,
* 4 łyżki Oliwki czarne Viva sacla
* 1 łyżka musztarda francuska kamis
* 2 łyżki oliwa,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1/3 szt ser feta
Rukole myjemy i układamy na półmisku . Oliwki czarne kroimy w plasterki dodajemy do sałatki .Kukurydzę odsączamy dodajemy do półmiska z sałatką .Ser feta kroimy w kostkę Robimy sos .Musztardę francuską mieszamy z oliwa i miodem do smaku .Taki sosem polewamy sałatkę
* 1 garść rukola,
* 4 łyżki kukurydza,
* 4 łyżki Oliwki czarne Viva sacla
* 1 łyżka musztarda francuska kamis
* 2 łyżki oliwa,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1/3 szt ser feta
Rukole myjemy i układamy na półmisku . Oliwki czarne kroimy w plasterki dodajemy do sałatki .Kukurydzę odsączamy dodajemy do półmiska z sałatką .Ser feta kroimy w kostkę Robimy sos .Musztardę francuską mieszamy z oliwa i miodem do smaku .Taki sosem polewamy sałatkę
Bieszczadzki barszczyk z bobem
Barszczyk z bobem ,pychotka
* 3 szt ziemniak,
* 1 szt marchew,
* 1 ząbek czosnek,
* 2 szt liść laurowy,
* 1 szt pietruszka,
* sok z cytryny,
* 1 szt śmietana 18 proc,
* 2 szkl bób,
* Sól,
* kucharek,
* 25 dag boczek wędzony,
* cukier
* barszcz czerwony Winiary
Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku ,marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką .Doprawiamy przyprawą uniwersalną Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Jednego buraka ścieramy na tarce i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku .Barszcz czerwony Winiary rozmieszałam w szklance wody i dodałam do zupy. Zagotowujemy barszczyk i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy
składniki
* 4 szt buraki,* 3 szt ziemniak,
* 1 szt marchew,
* 1 ząbek czosnek,
* 2 szt liść laurowy,
* 1 szt pietruszka,
* sok z cytryny,
* 1 szt śmietana 18 proc,
* 2 szkl bób,
* Sól,
* kucharek,
* 25 dag boczek wędzony,
* cukier
* barszcz czerwony Winiary
Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku ,marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką .Doprawiamy przyprawą uniwersalną Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Jednego buraka ścieramy na tarce i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku .Barszcz czerwony Winiary rozmieszałam w szklance wody i dodałam do zupy. Zagotowujemy barszczyk i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy
Wielkanoc Tuż Tuż - jajka nadziewane czarnymi oliwkami
Jajeczka nadziewane farszem z czarnych oliwek
składniki'
* 5 szt jajka,
* 4 łyżki czarne oliwki, Viva sacla
* 2 łyżki majonez,
* rukola,
* musztarda francuska
*koperek
Jajka gotujemy na twardo .Studzimy i obieramy . Przecinamy na pół ,wycinając ząbki .Wyciągamy żółtko .Oliwki czarne kroimy w kosteczkę .Żółtka ucieramy z majonezem dodajemy posiekane oliwki ,mieszamy .doprawiamy pieprzem i solą . Masą nadziewamy jajeczka . Podajemy z rukolą wymieszaną z sosem z musztardy francuskiej wymieszanej z oliwą z oliwek .
składniki'
* 5 szt jajka,
* 4 łyżki czarne oliwki, Viva sacla
* 2 łyżki majonez,
* rukola,
* musztarda francuska
*koperek
Jajka gotujemy na twardo .Studzimy i obieramy . Przecinamy na pół ,wycinając ząbki .Wyciągamy żółtko .Oliwki czarne kroimy w kosteczkę .Żółtka ucieramy z majonezem dodajemy posiekane oliwki ,mieszamy .doprawiamy pieprzem i solą . Masą nadziewamy jajeczka . Podajemy z rukolą wymieszaną z sosem z musztardy francuskiej wymieszanej z oliwą z oliwek .
czwartek, 29 marca 2012
Zdrowa sałatka z kalafiora
składniki
Kalafior gotujemy na parze .Kroimy w mniejsze kawałki ,solimy . Rukole myjemy układamy na półmisku .Dodajemy zimny kalafior .Kukurydze odsączamy i dodajemy do sałatki . Ser feta kroimy dodajemy do sałatki .Doprawiamy solą ,pieprzem i kropimy oliwą . Ozdabiamy koperkiem
- * 1 garść rukola,
- * 1/2 szt kalafior,
- * 4 łyżki kukurydza,
- * oliwa,
- * Sól,
- * pieprz,
- * koperek,
- * 1/2 szt ser feta
Kalafior gotujemy na parze .Kroimy w mniejsze kawałki ,solimy . Rukole myjemy układamy na półmisku .Dodajemy zimny kalafior .Kukurydze odsączamy i dodajemy do sałatki . Ser feta kroimy dodajemy do sałatki .Doprawiamy solą ,pieprzem i kropimy oliwą . Ozdabiamy koperkiem
Pieczony dorsz z jabłuszkiem i owocami goji
Lekki smaczny dorsz z jabłkiem i owocami goji
składniki
* 25 dag dorsz,
* 1 łyżka owoce goji,
* 1 łyżka masło,
* 1 szt jabłko,
* 1 łyzeczka sok z cytryny,
* 1/2 cm imbir,
* 2 łyżki oliwa,
* 1 ząbek czosnek,
* Sól
Wymieszać sok z cytryny ,starty imbir,oliwę ,wyciśnięty czosnek ,sól do smaku .Taką marynata nacieramy dorsza .Odstawiamy na kilka minut. Wkładamy na blaszkę wyłożony papierem do pieczenia ,pieczemy w piekarniku ok 10 min .
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę .Na patelni na maśle podsmażamy jabłko dodajemy owoce goji ,dodajemy sok z limonki.Chwilę smażymy .Podajemy dorsza z jabłkiem .
składniki
* 25 dag dorsz,
* 1 łyżka owoce goji,
* 1 łyżka masło,
* 1 szt jabłko,
* 1 łyzeczka sok z cytryny,
* 1/2 cm imbir,
* 2 łyżki oliwa,
* 1 ząbek czosnek,
* Sól
Wymieszać sok z cytryny ,starty imbir,oliwę ,wyciśnięty czosnek ,sól do smaku .Taką marynata nacieramy dorsza .Odstawiamy na kilka minut. Wkładamy na blaszkę wyłożony papierem do pieczenia ,pieczemy w piekarniku ok 10 min .
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę .Na patelni na maśle podsmażamy jabłko dodajemy owoce goji ,dodajemy sok z limonki.Chwilę smażymy .Podajemy dorsza z jabłkiem .
warzywa z patelni z masełkiem
Dobre warzywa z patelni z masełkiem
składniki
* 1/2 szt kalafior,
* 1 szt por,
* 6 szt pieczarki,
* 1 szt papryka czerwona,
* 1 łyżka masło,
* Sól,
* pieprz,
* natka pietruszki
Kalafior myjemy tniemy na różyczki i gotujemy na parze . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone pieczarki pokrojonego w plasterki pora i pokrojoną paprykę .Mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem .Dodajemy ugotowany wcześniej kalafior .Mieszamy wszystko .Podajemy z natką pietruszki
składniki
* 1/2 szt kalafior,
* 1 szt por,
* 6 szt pieczarki,
* 1 szt papryka czerwona,
* 1 łyżka masło,
* Sól,
* pieprz,
* natka pietruszki
Kalafior myjemy tniemy na różyczki i gotujemy na parze . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone pieczarki pokrojonego w plasterki pora i pokrojoną paprykę .Mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem .Dodajemy ugotowany wcześniej kalafior .Mieszamy wszystko .Podajemy z natką pietruszki
Rissoto z pieczrakami i kalfiorem
Szybki zdrowy obiadek dla całej rodzinki
składniki
* 1 woreczek ryż brązowy KUPIEC
* 1/4 szt kalafior,
* 5 szt pieczarki,
* 1/2 szt por,
* 1/3 szt papryka czerwona,
* 2 łyżki pomidory z puszki CIRIO
* 1 łyżka masło,
* Sól,
* pieprz,
* papryka słodka,
* natka pietruszki,
* 1,5 szklanki bulion
* kukurydza 2 łyżki
Na patelni na masełku podsmażamy pokrojonego pora .Dodajemy pokrojone pieczarki .Mieszamy .Dodajemy pokrojona czerwoną paprykę .Smażymy .Dodajemy ryż .Chwilę smazymy .Podlewamy bulionem -dusimy . Kalafior gotujemy na parze .Kroimy w małe kawałki .Gdy ryz jest już gotowy doprawiamy go papryką słodka solą pieprzem i dodajemy 2 łyżki pomidorów z puszki .Mieszamy dusimy .Pod koniec dodajemy ugotowany kalafior i 2 łyzki kukurydzy z puszki - mieszamy . Doprawiamy do smaku .
składniki
* 1 woreczek ryż brązowy KUPIEC
* 1/4 szt kalafior,
* 5 szt pieczarki,
* 1/2 szt por,
* 1/3 szt papryka czerwona,
* 2 łyżki pomidory z puszki CIRIO
* 1 łyżka masło,
* Sól,
* pieprz,
* papryka słodka,
* natka pietruszki,
* 1,5 szklanki bulion
* kukurydza 2 łyżki
Na patelni na masełku podsmażamy pokrojonego pora .Dodajemy pokrojone pieczarki .Mieszamy .Dodajemy pokrojona czerwoną paprykę .Smażymy .Dodajemy ryż .Chwilę smazymy .Podlewamy bulionem -dusimy . Kalafior gotujemy na parze .Kroimy w małe kawałki .Gdy ryz jest już gotowy doprawiamy go papryką słodka solą pieprzem i dodajemy 2 łyżki pomidorów z puszki .Mieszamy dusimy .Pod koniec dodajemy ugotowany kalafior i 2 łyzki kukurydzy z puszki - mieszamy . Doprawiamy do smaku .
Rukola z owocami goji i serem kozim
składniki
* 1 garść rukola,
* 1 łyżka owoce goji,
* 1 łyżka oliwa z oliwek,
* Sól,
* pieprz kamis
* 2 szt truskawki,
* 1 łyżka ser kozi,
* sok z limonki do smaku
Rukole myjemy suszymy i układamy na półmisku . Ser kozi kroimy w kostke dodajemy do sałatki . Truskawki kroimy w plasterki wycinamy z nich serca .Układamy na sałatce .Posypujemy owocami goji .Doprawiamy solą pieprzem świeżo mielonym i kropimy oliwą z oliwek . Można pokropić sokiem z limonki .
* 1 garść rukola,
* 1 łyżka owoce goji,
* 1 łyżka oliwa z oliwek,
* Sól,
* pieprz kamis
* 2 szt truskawki,
* 1 łyżka ser kozi,
* sok z limonki do smaku
Rukole myjemy suszymy i układamy na półmisku . Ser kozi kroimy w kostke dodajemy do sałatki . Truskawki kroimy w plasterki wycinamy z nich serca .Układamy na sałatce .Posypujemy owocami goji .Doprawiamy solą pieprzem świeżo mielonym i kropimy oliwą z oliwek . Można pokropić sokiem z limonki .
Koguciki -Wielkanoc TUż TUż
Fajne koguciki na świąteczny stół -Wielkanoc Tuż Tuż
składniki
* 5 szt jaja,
* 10 dag twaróg,
* 1 łyżka majonez,
* 1/2 szt papryka czerwona,
* pieprz kamis
* koperek,
* 1/2 łyżeczki chrzan
Jajka gotujemy na twardo .Studzimy obieramy i przecinamy na pół ale w kształt ząbków .Tak jak na zdjęciu .Wyciągamy zółtka .Twaróg ucieramy z chrzanem ,dodajemy żółtka z wszystkich jajek .Mieszamy ,ucieramy dodajemy trochę majonezu .Doprawiamy solą i pieprzem .Z takiej pasty formujemy kulki i wkładamy do jajek.Z czerwonej papryki wycinamy dzioby i grzebienie dla naszych kogucików . Z koperku robimy ogonki . Pieprz czarny posłuży jako oczy koguta .
składniki
* 5 szt jaja,
* 10 dag twaróg,
* 1 łyżka majonez,
* 1/2 szt papryka czerwona,
* pieprz kamis
* koperek,
* 1/2 łyżeczki chrzan
Jajka gotujemy na twardo .Studzimy obieramy i przecinamy na pół ale w kształt ząbków .Tak jak na zdjęciu .Wyciągamy zółtka .Twaróg ucieramy z chrzanem ,dodajemy żółtka z wszystkich jajek .Mieszamy ,ucieramy dodajemy trochę majonezu .Doprawiamy solą i pieprzem .Z takiej pasty formujemy kulki i wkładamy do jajek.Z czerwonej papryki wycinamy dzioby i grzebienie dla naszych kogucików . Z koperku robimy ogonki . Pieprz czarny posłuży jako oczy koguta .
Lekka sałatka z ryżem brazowym i rukolą
Lekka sałatka z rukoli z dodatkiem ryżu brązowego .
składniki
* 3 łyżki ryż brązowy KUpiec
* 1 garść rukola,
* 1/2 szt papryka czerwona,
* 3 łyżki kukurydza,
* pieprz,
* 1 łyżeczka majonez,
* 1 łyżka jogurt naturalny ACTIVIA
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . Rukole myjemy osuszamy układamy na półmisku .Dodajemy wystudzony ryż lekko mieszamy . Paprykę kroimy w paski dodajemy do sałatki .Posypujemy kukurydzą .Doprawiamy solą pieprzem .Ozdabiamy sosem -majonezem zmieszanym z jogurtem.
składniki
* 3 łyżki ryż brązowy KUpiec
* 1 garść rukola,
* 1/2 szt papryka czerwona,
* 3 łyżki kukurydza,
* pieprz,
* 1 łyżeczka majonez,
* 1 łyżka jogurt naturalny ACTIVIA
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . Rukole myjemy osuszamy układamy na półmisku .Dodajemy wystudzony ryż lekko mieszamy . Paprykę kroimy w paski dodajemy do sałatki .Posypujemy kukurydzą .Doprawiamy solą pieprzem .Ozdabiamy sosem -majonezem zmieszanym z jogurtem.
środa, 28 marca 2012
Sałatka z sosem musztardowym i pestkami dyni
składniki
* 1 łyżka pestki dyni,
* 1 garść roszponka,
* 1/2 szt ser feta,
* 1 łyżeczka musztarda Roleski
* 2 łyżki oliwa lub olej,
* 1 łyżka woda,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1 szt pomidor,
* 1/4 szt cebula
Roszponkę myjemy suszymy i układamy na półmisku.Pomidora kroimy dodajemy do sałaty . Ser feta kroimy w kosteczkę dodajemy do sałatki . Posypujemy pestkami dyni . dodajemy kilka piórek cebuli .Robimy sos musztardowy .Łączymy musztardę Roleski ,miód ,wodę i oliwę .Dobrze mieszamy polewamy sałatkę
* 1 łyżka pestki dyni,
* 1 garść roszponka,
* 1/2 szt ser feta,
* 1 łyżeczka musztarda Roleski
* 2 łyżki oliwa lub olej,
* 1 łyżka woda,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1 szt pomidor,
* 1/4 szt cebula
Roszponkę myjemy suszymy i układamy na półmisku.Pomidora kroimy dodajemy do sałaty . Ser feta kroimy w kosteczkę dodajemy do sałatki . Posypujemy pestkami dyni . dodajemy kilka piórek cebuli .Robimy sos musztardowy .Łączymy musztardę Roleski ,miód ,wodę i oliwę .Dobrze mieszamy polewamy sałatkę
Skrzydełka w sosie koperkowym
Lekki obiadek biały sosik z skrzydełkami pasuje do ryżu i kaszy
* 1 kg skrzydełka,
* 1 szt śmietana 18 proc,
* 1 łyżka masło,
* 1 łyżka mąka,
* seler,
* pietruszka,
* marchewka,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* 1 szt kostka drobiowa,
* Sól,
* pieprz,
* koperek
Skrzydełka myjemy odcinamy końcówkę 3 część . Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka kawałek selera,pietruszkę marchewkę ,liść laurowy ,ziele angielskie . Gotujemy ok 20 min .Dodajemy sól,kostkę bulionową i gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mieso jest miękkie wyciągamy je z rosołu .Rosół odcedzamy z warzyw . Czysty wywar zaciągamy śmietaną z mąką .Dodajemy łyżkę masła .zagotowujemy .Doprawiamy pieprzem ,solą do smaku i dodajemy posiekany koperek .Wkładamy ugotowane skrzydełka .
* 1 kg skrzydełka,
* 1 szt śmietana 18 proc,
* 1 łyżka masło,
* 1 łyżka mąka,
* seler,
* pietruszka,
* marchewka,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* 1 szt kostka drobiowa,
* Sól,
* pieprz,
* koperek
Skrzydełka myjemy odcinamy końcówkę 3 część . Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka kawałek selera,pietruszkę marchewkę ,liść laurowy ,ziele angielskie . Gotujemy ok 20 min .Dodajemy sól,kostkę bulionową i gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mieso jest miękkie wyciągamy je z rosołu .Rosół odcedzamy z warzyw . Czysty wywar zaciągamy śmietaną z mąką .Dodajemy łyżkę masła .zagotowujemy .Doprawiamy pieprzem ,solą do smaku i dodajemy posiekany koperek .Wkładamy ugotowane skrzydełka .
Dorsz z truskawkową salsą
Pyszny pieczony dorsz z salsą pikantną z truskawek i chilli
składniki
* 1 szt dorsz,
* 6 szt truskawki,
* 1/2 szt limonka,
* 1/4 szt papryczka chilli,
* 1 cm imbir,
* 2 łyżki sos sojowy TaoTao
* 1 łyżka miód płynny,
* 1 łyżka olej,
* koperek,
* kolendra
* pieprz kamis
Filet opłukać osuszyć. Imbir drobno posiekać wymieszać z miodem ,sosem sojowym,i olejem. W taką marynatę włożyć rybę , odstawić na 10 min . Robimy salsę .Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki . Kolendrę ,koperek i chilli siekamy dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach ok 10 min . Gotową rybę podajemy z salsą . Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.
składniki
* 1 szt dorsz,
* 6 szt truskawki,
* 1/2 szt limonka,
* 1/4 szt papryczka chilli,
* 1 cm imbir,
* 2 łyżki sos sojowy TaoTao
* 1 łyżka miód płynny,
* 1 łyżka olej,
* koperek,
* kolendra
* pieprz kamis
Filet opłukać osuszyć. Imbir drobno posiekać wymieszać z miodem ,sosem sojowym,i olejem. W taką marynatę włożyć rybę , odstawić na 10 min . Robimy salsę .Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki . Kolendrę ,koperek i chilli siekamy dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach ok 10 min . Gotową rybę podajemy z salsą . Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.
Mini sałateczki z awokado i śliwki
Mini sałatki przekąski ,zakąski wiosenne .
składniki
* 1 szt awokado,* 1 szkl śliwka,
* 1 garść roszponka,
* natka pietruszki,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* Sól,
* ocet balsamicznyDo małych salaterek wkładamy umyta i osuszona roszponkę . Awokado dojrzałe przekrawamy wyciągamy pestkę i kroimy w długie paseczki .Wkładamy do salaterek .Śliwkę kroimy na plasterki i jeszcze na pół dodajemy do sałatki . do oliwy dodajemy sól, pieprz ,ocet balsamiczny,cukier brązowy do smaku mieszamy .Takim sosem polewamy sałatki .Dodajemy natkę pietruszki .
Smaczna wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi
Smaczna wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi
* 1 garść roszponka,
* 1/2 szt ser patros,
* 1 szt pomidor,
* pietruszka,
* por,
* 2 łyżki oliwa z oliwek,
* sok z limonki do smaku,
* 1/2 łyżeczki miód,
* Sól,
* pieprz kamis
* 1/2 łyżeczki ocet balsamiczny,
* 3 szt paluszki krabowe
Roszponkę myjemy suszymy i układamy na talerzu .Pomidora kroimy w kosteczkę i układamy na sałacie .Pora kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy do sałatki . Ser kroimy w kosteczkę i dajemy do sałatki .Paluszki kroimy w kostkę ,dodajemy do sałatki . Robimy sos . do oliwy dodajemy ocet balsamiczny ,miód ,sól,pieprz i sok z limonki mieszamy .Takim sosem polewamy sałatkę .Natkę siekamy i dodajemy do sałatki .
* 1 garść roszponka,
* 1/2 szt ser patros,
* 1 szt pomidor,
* pietruszka,
* por,
* 2 łyżki oliwa z oliwek,
* sok z limonki do smaku,
* 1/2 łyżeczki miód,
* Sól,
* pieprz kamis
* 1/2 łyżeczki ocet balsamiczny,
* 3 szt paluszki krabowe
Roszponkę myjemy suszymy i układamy na talerzu .Pomidora kroimy w kosteczkę i układamy na sałacie .Pora kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy do sałatki . Ser kroimy w kosteczkę i dajemy do sałatki .Paluszki kroimy w kostkę ,dodajemy do sałatki . Robimy sos . do oliwy dodajemy ocet balsamiczny ,miód ,sól,pieprz i sok z limonki mieszamy .Takim sosem polewamy sałatkę .Natkę siekamy i dodajemy do sałatki .
wtorek, 27 marca 2012
Dobra zupka z pieczarkami i makaronem literkami
Zupka dla całej rodziny
składniki
* 1 szt udko,
* 20 dag pieczarki,
* 4 szt ziemniaki,
* 1 szt marchewka,
* 1 łyżka papryka słodka,
* 1/2 szt cebula,
* 1 łyżka masło,
* kucharek,
* Sól,
* pieprz,
* 1 szkl makaron literki,
* 1 szt pietruszkaW garnku z wodą ok 2 litra gotujemy udko z dodatkiem przyprawy uniwersalnej .Po ok 15 min dodajemy pokrojone ziemniaki starta marchewkę i pietruszkę gotujemy . Na maśle na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę .Doprawiamy papryką słodka ,solą i pieprzem .Zawartość patelni przekładamy do zupy .Zagotowujemy .Dodajemy makaron . Gotujemy ok 5 min . Zaciągamy śmietaną .
składniki
* 1 szt udko,
* 20 dag pieczarki,
* 4 szt ziemniaki,
* 1 szt marchewka,
* 1 łyżka papryka słodka,
* 1/2 szt cebula,
* 1 łyżka masło,
* kucharek,
* Sól,
* pieprz,
* 1 szkl makaron literki,
* 1 szt pietruszkaW garnku z wodą ok 2 litra gotujemy udko z dodatkiem przyprawy uniwersalnej .Po ok 15 min dodajemy pokrojone ziemniaki starta marchewkę i pietruszkę gotujemy . Na maśle na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę .Doprawiamy papryką słodka ,solą i pieprzem .Zawartość patelni przekładamy do zupy .Zagotowujemy .Dodajemy makaron . Gotujemy ok 5 min . Zaciągamy śmietaną .
Szalik kibica - kanapka dla niejadka
Propozycja kanapek na czas mistrzostw
składniki* 1 szt chleb,
* 1 szt serek topiony śmietankowy,
* 1 szt serek topiony pomidorowy,
* 1 szt por,
* 1 szt ketchup
Chlebek kroimy na kanapki .Z każdej kanapki wycinamy kształt szalika za pomocną nożyczek kuchennych .Szalik smarujemy serkami .Jedna połowa na biało serkiem śmietankowym a druga serkiem pomidorowym . Por zieloną część kroimy w cieniutkie paseczki z których robimy ozdobę szalika frędzelki .Na szaliku robimy napis Polska ketchupem .
Budzik dla dzieci i kibiców
składniki
* pieczywo chrupkie goodFood
* 1 szt śliwka,
* kukurydza marynowana,
* serek topiony biały Hochland
* serek topiony pomidorowy,Hochland
* korniszon
Pieczywo chrupkie okrągłe smarujemy serkiem biało-czerwonym .Kabanosa kroimy w plasterki ,kukurydze odsączamy robimy terczę zegara.Śliwkę kroimy i ozdabiamy budzik. Z korniszona robimy nóżki budzika .Wskazówki z śliwki .
* pieczywo chrupkie goodFood
* 1 szt śliwka,
* kukurydza marynowana,
* serek topiony biały Hochland
* serek topiony pomidorowy,Hochland
* korniszon
Pieczywo chrupkie okrągłe smarujemy serkiem biało-czerwonym .Kabanosa kroimy w plasterki ,kukurydze odsączamy robimy terczę zegara.Śliwkę kroimy i ozdabiamy budzik. Z korniszona robimy nóżki budzika .Wskazówki z śliwki .
Lekkie sniadanko z otrębami owsianymi
składniki
* 1 łyżka otręby owsiane Kupiec
* 1 szt nashi,
* roszponka,
* truskawki,
* oliwa,
* miód,
* musztarda
Owoc nashi obieramy jak jabłko i usuwamy gniazdo nasienne . Kroimy w większe kawałki .Truskawki myjemy i kroimy w plasterki .owoce układamy na talerzu .Sałatę myjemy i układamy między owocami Robimy sos . Oliwę mieszamy z musztarda ,wodą i miodem ,mieszamy dobrze . Takim sosem polewamy sałatkę . Wszystko posypujemy otrębami .
* 1 łyżka otręby owsiane Kupiec
* 1 szt nashi,
* roszponka,
* truskawki,
* oliwa,
* miód,
* musztarda
Owoc nashi obieramy jak jabłko i usuwamy gniazdo nasienne . Kroimy w większe kawałki .Truskawki myjemy i kroimy w plasterki .owoce układamy na talerzu .Sałatę myjemy i układamy między owocami Robimy sos . Oliwę mieszamy z musztarda ,wodą i miodem ,mieszamy dobrze . Takim sosem polewamy sałatkę . Wszystko posypujemy otrębami .
Lekka wiosenna sałatka z porem i serem zółtym
Lekka sałatka z roszponką i serem żółtym
składniki'
* 1/2 szt por,* 10 dag ser zółty Robico Mały książę
* 1 łyżka musztarda francuska,
* oliwa,
* 2 łyżki kukurydza,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* 1 garść roszponka,
* pieprz,
* 1/2 łyżeczki miód
Zdrowa kasza gryczana z serm Żółtym Mały książę
Dobry lekki obiadek z zdrowej kaszy gryczanej
składniki
* 1 woreczek kasza gryczana kupiec
* 1/2 szt por,
* 2 łyżki pomidory z puszki Cirio
* 1 szt kostka warzywna Winiary
* 1 łyżeczka masło,
* 2 łyżki kukurydza,
* 1/2 szt cukinia,
* Sól,
* pieprz kamis
* 15 dag ser zółty Robico Mały książę
* 10 dag kiełbasa podwawelska
Kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojonego pora i pokrojoną w paseczki cukinie . dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę Kruszymy 1/2 kostki warzywnej mieszamy . Dodajemy ok 2 łyzki pomidorów z puszki -mieszamy . Dodajemy ugotowana kaszę . Następnie dodajemy kukurydzę -mieszamy .Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku .Podajemy na ciepło z startym serem.
.
składniki
* 1 woreczek kasza gryczana kupiec
* 1/2 szt por,
* 2 łyżki pomidory z puszki Cirio
* 1 szt kostka warzywna Winiary
* 1 łyżeczka masło,
* 2 łyżki kukurydza,
* 1/2 szt cukinia,
* Sól,
* pieprz kamis
* 15 dag ser zółty Robico Mały książę
* 10 dag kiełbasa podwawelska
Kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojonego pora i pokrojoną w paseczki cukinie . dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę Kruszymy 1/2 kostki warzywnej mieszamy . Dodajemy ok 2 łyzki pomidorów z puszki -mieszamy . Dodajemy ugotowana kaszę . Następnie dodajemy kukurydzę -mieszamy .Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku .Podajemy na ciepło z startym serem.
.
Sałatka z nashi z serem patros
składniki
* 1 szt nashi,
* 1 szt śliwka,
* 1 garść roszponka,
* oliwa z oliwek,
* pieprz kamis
* Sól,
* 1 łyżka kukurydza,
* koperek,
* 1/2 szt ser patros
Roszponkę myjemy układamy na półmisku .Posypujemy kukurydzą . owoc nashi obieramy i kroimy w półplasterki układamy na talerzu .Śliwkę myjemy usuwamy pestkę i kroimy w kawałki .Układamy n talerzu pomiędzy nashi.Ser Patros kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki . Oliwę solimy doprawiamy pieprzem i polewamy sałatkę
* 1 szt nashi,
* 1 szt śliwka,
* 1 garść roszponka,
* oliwa z oliwek,
* pieprz kamis
* Sól,
* 1 łyżka kukurydza,
* koperek,
* 1/2 szt ser patros
Roszponkę myjemy układamy na półmisku .Posypujemy kukurydzą . owoc nashi obieramy i kroimy w półplasterki układamy na talerzu .Śliwkę myjemy usuwamy pestkę i kroimy w kawałki .Układamy n talerzu pomiędzy nashi.Ser Patros kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki . Oliwę solimy doprawiamy pieprzem i polewamy sałatkę
Sałatka z truskawkami i serem żółtym light Robico
Dobra lekka sałatka śniadaniowa z serem Robico Light
składniki'* 3 szt truskawki świeże,
* 1 garść roszponka,
* 3 plastry ser zółty light Mały książę
* 1 łyżka oliwa z oliwek,
* 1 łyżka woda,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1/2 łyżeczki musztarda sarebska Roleski
* 1 łyżeczka musztarda francuska Roleski
* 2 łyżki kukurydza,
* koperek
Sałatę myjemy suszymy i układamy na półmisku .Truskawki myjemy suszymy wycinamy zielone listki i kroimy w plastry .Układamy je na roszponce.Ser żółty kroimy w paseczki i układamy miedzy truskawkami .Posypujemy kukurydzą Robimy sos . Oliwę mieszamy z przegotowaną wodą ,dodajemy musztardy i miód .Bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy na ok 5 min.Polewamy sałatkę .Ozdabiamy koperkiem
Drobiowy gulasz ala strogonow
Lekki dobry gulasz wyśmienity do kaszy i ryżu .
składniki* 5 szt udka,
* 5 kawałków papryka marynowana,
* 25 dag pieczarki,
* soser Winiary
* pieprz,
* papryka słodka mielona Prymat,
* oliwa,
* 1 szt por,
* ziarenka smaku
* 1 łyżka mąka,
* 3 łyżki śmietana 12%,
* 4 szt korniszony
Udka kurczaka gotujemy w garnku z wodą z dodatkiem Ziarenek Smaku .Gotujemy do miękkości ,następnie obieramy mięso od kości .Bulion zostawiamy .Pieczarki kroimy w plasterki ,cebule siekamy ,por kroimy w plasterki wszystko podsmażamy na oleju ok 1 łyżce. Gdy pieczarki będą podsmażone dodajemy poskubane mięso i smażymy .Doprawiamy papryką słodką ,pieprzem .Podlewamy 1/2 szklanki bulionu ,dusimy .dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i korniszony posiekane.Dolewamy bulionu . Dodajemy soser ok 3 łyżki .Mieszamy gotujemy . Zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką .Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku .
Smacznego!!
poniedziałek, 26 marca 2012
Kurczaczek na masełku z pieczarkami
Dobry kurczaczek z pieczarkami do ryżu
składniki
składniki
- * 1 szt kurczak (około 1kg),
- * 25 dag pieczarki,
- * 1 łyżka masło,
- * 1/2 szt papryka czerwona,
- * Przyprawa do kurczaka,
- * 1 szt cebula,
- * 1 łyżka papryka czerwona słodka,
- * Sól,
- * przyprawa uniwersalna
- *liść laurowy
- * do rosołu pietruszka ,por,seler ,marchew
Wiosenne sałatka z śliwką i jajkiem
Kolorowa zdrowa sałatka z śliwką i jajkiem
składniki
* 1 szt śliwka,
* 1 szt jaja na twardo,
* 1 garsc roszponka,
* 1/2 szt por,
* 3 kawałki papryka marynowana,
* 3 łyżki oliwa z oliwek,
* 1/2 łyżeczki musztarda delikatesowa,
* 1/2 łyżeczki miód
Roszponkę myjemy suszymy i układamy na półmisku . Paprykę kroimy w paseczki dodajemy do sałaty . Śliwkę myjemy i kroimy w kawałki dodajemy do sałatki . Pora kroimy w cieniutkie plasterki .Jajko gotujemy ,obieramy dodajemy do sałatki .Robimy sos .Mieszamy oliwę z musztardą dodajemy odrobinę miodu do smaku ,mieszamy dodajemy wodę przegotowaną ok 1 łyżki mieszamy polewamy sałatkę
składniki
* 1 szt śliwka,
* 1 szt jaja na twardo,
* 1 garsc roszponka,
* 1/2 szt por,
* 3 kawałki papryka marynowana,
* 3 łyżki oliwa z oliwek,
* 1/2 łyżeczki musztarda delikatesowa,
* 1/2 łyżeczki miód
Roszponkę myjemy suszymy i układamy na półmisku . Paprykę kroimy w paseczki dodajemy do sałaty . Śliwkę myjemy i kroimy w kawałki dodajemy do sałatki . Pora kroimy w cieniutkie plasterki .Jajko gotujemy ,obieramy dodajemy do sałatki .Robimy sos .Mieszamy oliwę z musztardą dodajemy odrobinę miodu do smaku ,mieszamy dodajemy wodę przegotowaną ok 1 łyżki mieszamy polewamy sałatkę
Roladki z polędwiczki i jajka
składniki'
* 4 szt jaja na twardo,
* 15 dag polędwica -szynka,
* 10 dag twaróg,
* koperek,
* 1 łyżeczka chrzan,
* 1 łyżka majonez,
* por
Jajka gotujemy na twardo przecinamy na pół wyciągamy zółtka .Żółtka ucieramy z twarożkiem ,majonezem i chrzanem,doprawiamy sola i dodajemy posiekany koperek . Do miejsca po żółtkach wkładamy farsz .Jako układamy na szynce dajemy na wierzch łyżeczkę farszu .Takie jajko zawijamy w szynkę lub polędwiczkę wędzoną . Zawiązujemy kawałkiem cieniutkiego pora .
składniki'
* 4 szt jaja na twardo,
* 15 dag polędwica -szynka,
* 10 dag twaróg,
* koperek,
* 1 łyżeczka chrzan,
* 1 łyżka majonez,
* por
Jajka gotujemy na twardo przecinamy na pół wyciągamy zółtka .Żółtka ucieramy z twarożkiem ,majonezem i chrzanem,doprawiamy sola i dodajemy posiekany koperek . Do miejsca po żółtkach wkładamy farsz .Jako układamy na szynce dajemy na wierzch łyżeczkę farszu .Takie jajko zawijamy w szynkę lub polędwiczkę wędzoną . Zawiązujemy kawałkiem cieniutkiego pora .
Sałatka z serem Patros z sosem miodowym
Wiosenna kolorowa sałatka z serem patros i sosem miodowym
składniki
* 1 garść roszponka,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* 1/2 szt ser patros,
* koperek,
* 1/2 szt por,
* 2 łyżki oliwa z oliwek,
* 2 łyżki woda,
* 1 łyżeczka miód,
* sok z limonki do smaku,
* 1 łyzeczka musztarda miodowa,
* 3 kawałki papryka marynowana
Sałatę myjemy i układamy na półmisku . Pora kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy ręką aby kółka porozdwajały się .Ogórka kroimy w cieniutkie plasterki układamy na sałacie .Na ogórka kładziemy kawałki sera Patros .Między ogórka kładziemy kawałki papryki Robimy sos . Oliwę ,miód,musztardę wodę i sok z limonki do smaku dobrze mieszamy i polewamy sałatkę .Posypujemy porem i ozdabiamy koperkiem .
składniki
* 1 garść roszponka,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* 1/2 szt ser patros,
* koperek,
* 1/2 szt por,
* 2 łyżki oliwa z oliwek,
* 2 łyżki woda,
* 1 łyżeczka miód,
* sok z limonki do smaku,
* 1 łyzeczka musztarda miodowa,
* 3 kawałki papryka marynowana
Sałatę myjemy i układamy na półmisku . Pora kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy ręką aby kółka porozdwajały się .Ogórka kroimy w cieniutkie plasterki układamy na sałacie .Na ogórka kładziemy kawałki sera Patros .Między ogórka kładziemy kawałki papryki Robimy sos . Oliwę ,miód,musztardę wodę i sok z limonki do smaku dobrze mieszamy i polewamy sałatkę .Posypujemy porem i ozdabiamy koperkiem .
Nadziewane jajka króliczki Wielkanoc TUż TUż
Pyszne jajeczka króliczki z nadzieniem
składniki
* 4 szt jajka gotowane na twardo,
* 1/4 szt ogórek zielony,
* koperek,
* 15 dag twaróg półtłusty,
* 2 łyżki majonez Winiary
* Sól,
* 1/2 szt pomidor,
* pieprz
Gotujemy 4 jaka na twardo .Wyjdzie nam 8 zajączków . Każde jako obieramy i przecinamy na pół .Ostrożnie wyciągamy żółtka. Twaróg dusimy widelcem z żółtkami dodajemy majonez i posiekany koperek .doprawiamy solą .Taką masą nadziewamy jajka .Ozdabiamy połówki jajek . Z ogórka robimy uszy ,buzie z pomidorka ,włoski z koperku i nosek z pieprzu .Podajemy
składniki
* 4 szt jajka gotowane na twardo,
* 1/4 szt ogórek zielony,
* koperek,
* 15 dag twaróg półtłusty,
* 2 łyżki majonez Winiary
* Sól,
* 1/2 szt pomidor,
* pieprz
Gotujemy 4 jaka na twardo .Wyjdzie nam 8 zajączków . Każde jako obieramy i przecinamy na pół .Ostrożnie wyciągamy żółtka. Twaróg dusimy widelcem z żółtkami dodajemy majonez i posiekany koperek .doprawiamy solą .Taką masą nadziewamy jajka .Ozdabiamy połówki jajek . Z ogórka robimy uszy ,buzie z pomidorka ,włoski z koperku i nosek z pieprzu .Podajemy
Sałateczki z serem Patros ,śliwką i nashi
Zdrowa sałatka z serem Patros Hochland i owocem nashi
składniki
* 1 szt nashi,
* 1 szt śliwka,
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* 1/2 szt ser Patros, Hochland
* 2 łyżki oliwa,
* 1/2 łyżeczki musztarda chrzanowa,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1 łyżka woda,
* koperekSałatę myjemy i rwiemy na kawałki.Sałatkę robimy w małych szklaneczkach do każdej wkładamy kilka liści sałaty .Nashi obieramy i kroimy w długie paski wkładamy do szklaneczek z sałatą . Śliwkę kroimy w kawałki dodajemy do sałatki .Ser Patros kroimy w kawałki dodajemy do szklaneczek . Robimy sos . Dwie łyżki oliwy mieszamy z łyżką wody ,1/2 łyżeczki musztardy i miodu .Mieszamy dobrze polewamy sałatki . Ozdabiamy koperkiem
składniki
* 1 szt nashi,
* 1 szt śliwka,
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* 1/2 szt ser Patros, Hochland
* 2 łyżki oliwa,
* 1/2 łyżeczki musztarda chrzanowa,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 1 łyżka woda,
* koperekSałatę myjemy i rwiemy na kawałki.Sałatkę robimy w małych szklaneczkach do każdej wkładamy kilka liści sałaty .Nashi obieramy i kroimy w długie paski wkładamy do szklaneczek z sałatą . Śliwkę kroimy w kawałki dodajemy do sałatki .Ser Patros kroimy w kawałki dodajemy do szklaneczek . Robimy sos . Dwie łyżki oliwy mieszamy z łyżką wody ,1/2 łyżeczki musztardy i miodu .Mieszamy dobrze polewamy sałatki . Ozdabiamy koperkiem
Wielkanoc Tuż Tuż - jeżyk dla niejadków
Jeżyk z jajka dla niejadków i na świąteczny stół.
składniki
* 4 szt jaja na twardo,
* 1 szt por,
* 1/4 szt pomidor,
* pieprz,
* 1 garści roszponka,
* oliwaJajka gotujemy na twardo .Studzimy ,obieramy . Każdej jajko przecinamy na pół . Z 4 szt jajek będziemy mieli 8 jeżyków .
Kolce jeża robimy z pokrojonego cieniutko pora .Oczy robimy z pieprzu a uśmiech z pomidorka .Układamy jeża na roszponce i kropimy oliwą.
składniki
* 4 szt jaja na twardo,
* 1 szt por,
* 1/4 szt pomidor,
* pieprz,
* 1 garści roszponka,
* oliwaJajka gotujemy na twardo .Studzimy ,obieramy . Każdej jajko przecinamy na pół . Z 4 szt jajek będziemy mieli 8 jeżyków .
Kolce jeża robimy z pokrojonego cieniutko pora .Oczy robimy z pieprzu a uśmiech z pomidorka .Układamy jeża na roszponce i kropimy oliwą.
Sałatka z nashi i otrębami owsianymi Kupiec
Owoce nashi spożywa się najczęściej surowe i najlepiej gdy są schłodzone. Smak miąższu jest kwaskowaty i orzeźwiający. Przypomina on gruszkę oraz jabłko.
składniki* 1 szt nashi,
* 1 garść roszponka,
* 1 łyżka otręby owsiane KUPIEC
* 1 szt pomidor,
* 1 łyżeczka miód,
* 1 łyzeczka ocet balsamiczny,
* 1 łyżka woda,
* 2 łyżki oliwa lub olej,
* łyżeczka musztardy Roleski
* koperek
Owoc nashi obieramy jak jabłko i kroimy w długie kawałki .Roszponkę myjemy suszymy .Do salaterek dajemy roszponkę .Pomidora kroimy w kosteczkę dodajemy do sałaty . dodajemy kawałki nashi. Robimy sos .Łączymy oliwę ,ocet balsamiczny ,wodę i miód -dobrze mieszamy polewamy sałatkę .Posypujemy otrębami owsianymi .Ozdabiamy koperkiem
Szukamy wiosny
Sobota ,niedziela uciekły nam szybko .Spędziliśmy te dwa dni na spacerach i odwiedzinach naszej działeczki .Kwiatki już kwitną ,czosnek wykiełkowała o i nawet piaskownica zimę wytrzymała .Cudnie ,ze już wiosna :)