Lekka sałata jako dodatek do obiadu
składniki
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* 3 łyżki jogurt naturalny Danone
* 2 łyżki ketchup Pudliszki
* 1 szt ogórek zielony,
* 1 szt cebula biała,
* szczypiorek,
* Sól
Sałatę myjemy rwiemy na kawałki. Cebule kroimy w piórka. Paprykę zółta kroimy w paseczki . Składniki mieszamy doprawiamy lekko solą .Robimy różowy sos. Jogurt naturalny łączymy z ketchupem -mieszamy i dodajemy do sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Suplementy
▼
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Letnia wersja pstrąga
Pieczony pstrąg z bakaliami i pomidorkami koktajlowymi
Rybkę robimy na grillu ewentualnie w piekarniku
składniki
* 1 szt pstrąg,
* cytryna,
* 1 łyżka masło,
* 1 łyżka pestki dyni,
* 1 łyżka orzeszki pistacjowe,
* 1 łyżka słonecznik,
* cebula czerwona,
* Sól,
* 3 szt pomidorki koktajlowe,
* 1 łyżeczka owoce goji
Pstrąga myjemy osuszamy. Rybę solimy także w środku brzuszka. Cytrynę 1/4 jej części kroimy w kostkę i wkładamy do brzuszka wraz z kawałkiem masła. Cebule czerwona kroimy w piórka układamy na pstrągu . Rybę zawijamy w folie posmarowana masłem i wkładamy na ruszt grilla albo do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Na patelni wszystkie bakalie prażymy. Po ok 25 min pstrąga lekko rozwijamy dodajemy pomidorki i bakalie i układamy na grillu ewentualnie wkładamy do piekarnika na ok 6min. Ryba jest gotowa -posypujemy ją posiekanym koperkiem ,szczypiorkiem
Rybkę robimy na grillu ewentualnie w piekarniku
składniki
* 1 szt pstrąg,
* cytryna,
* 1 łyżka masło,
* 1 łyżka pestki dyni,
* 1 łyżka orzeszki pistacjowe,
* 1 łyżka słonecznik,
* cebula czerwona,
* Sól,
* 3 szt pomidorki koktajlowe,
* 1 łyżeczka owoce goji
Pstrąga myjemy osuszamy. Rybę solimy także w środku brzuszka. Cytrynę 1/4 jej części kroimy w kostkę i wkładamy do brzuszka wraz z kawałkiem masła. Cebule czerwona kroimy w piórka układamy na pstrągu . Rybę zawijamy w folie posmarowana masłem i wkładamy na ruszt grilla albo do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Na patelni wszystkie bakalie prażymy. Po ok 25 min pstrąga lekko rozwijamy dodajemy pomidorki i bakalie i układamy na grillu ewentualnie wkładamy do piekarnika na ok 6min. Ryba jest gotowa -posypujemy ją posiekanym koperkiem ,szczypiorkiem
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem
Dobra lekka sałatka
składniki
* 4 szt ziemniaki,
* 1 kawałek łosoś wędzony,
* 1/2 puszki groszek zielony,
* szczypiorek,
* Sól,
* oliwa
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z łupiny ,studzimy i kroimy w kostkę dość dużą . łososia rwiemy na kawałki i dodajemy do ziemniaków. Szczypiorek siekamy i dodajemy do sałatki. Groszek odcedzamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy sola i oliwą do smaku.
składniki
* 4 szt ziemniaki,
* 1 kawałek łosoś wędzony,
* 1/2 puszki groszek zielony,
* szczypiorek,
* Sól,
* oliwa
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z łupiny ,studzimy i kroimy w kostkę dość dużą . łososia rwiemy na kawałki i dodajemy do ziemniaków. Szczypiorek siekamy i dodajemy do sałatki. Groszek odcedzamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy sola i oliwą do smaku.
Piesek - dla dzieciaczków
Lubimy pieski :) zróbmy je w kuchni w postaci kanapki ,wykorzystałam szynkę carpaccio Zimbo
składniki
* 3 plasterki szynka Carpaccio Zimbo
* ser feta,
* chleb,
* masło,
* Oliwki czarne,
* 2 plasterki ogórek zielony,
* pomidorek koktajlowyKroimy kanapkę z chlebka i smarujemy ja masełkiem. Nakładamy plasterek szynki. Uszy także robimy także z plasterków szynki. ogórka zielonego kroimy na plasterki ,plasterki przecinamy i robimy mordkę psa. Oczy robimy z oliwki czarnej i sera feta. Na uszy nakładamy także paseczki sera. Z pomidorka robimy nosek.
składniki
* 3 plasterki szynka Carpaccio Zimbo
* ser feta,
* chleb,
* masło,
* Oliwki czarne,
* 2 plasterki ogórek zielony,
* pomidorek koktajlowyKroimy kanapkę z chlebka i smarujemy ja masełkiem. Nakładamy plasterek szynki. Uszy także robimy także z plasterków szynki. ogórka zielonego kroimy na plasterki ,plasterki przecinamy i robimy mordkę psa. Oczy robimy z oliwki czarnej i sera feta. Na uszy nakładamy także paseczki sera. Z pomidorka robimy nosek.
niedziela, 29 kwietnia 2012
Grillowane warzywa z kaszą jaglaną
kasza jaglana mało znana ?? zdrowa dobra i syta
składniki
* 1 szt cukinia,
* 1 szt bakłażan,
* 1 szkl kasza jaglana KUPIEC
* przyprawa uniwersalna,
* masło,
* przyprawa do grilla
* szczypiorek
Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki lekko pruszymy przyprawą do grilla i grillujemy z obu stron. Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . PO ugotowaniu dodajemy do niej trochę masła . Podajemy grillowane warzywa posypane kaszą .Szczypiorek siekamy i posypujemy danie.
składniki
* 1 szt cukinia,
* 1 szt bakłażan,
* 1 szkl kasza jaglana KUPIEC
* przyprawa uniwersalna,
* masło,
* przyprawa do grilla
* szczypiorek
Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki lekko pruszymy przyprawą do grilla i grillujemy z obu stron. Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . PO ugotowaniu dodajemy do niej trochę masła . Podajemy grillowane warzywa posypane kaszą .Szczypiorek siekamy i posypujemy danie.
Sałatka z grillowanymi warzywami
Taką sałatkę możemy zrobić przy okazji grilla lub w domu na patelni grillowej
składniki
* 4 szt pomidorki cherry,
* 1/2 szt cukinia,
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* przyprawa do grilla
* 1/3 szt cebula czerwona,
* oliwa,
* natka pietruszkiSałatę myjemy rwiemy na kawałki układamy na półmisku. Cukinie kroimy w plasterki ,pomidorki kroimy na połówki.Warzywa posypujemy przyprawą do grilla i grullujemy na patelni . Dodajemy do sałatki . Cebulę czerwoną kroimy w piórka . Dodajemy natkę pietruszki . Kropimy oliwą doprawiamy pieprzem
składniki
* 4 szt pomidorki cherry,
* 1/2 szt cukinia,
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* przyprawa do grilla
* 1/3 szt cebula czerwona,
* oliwa,
* natka pietruszkiSałatę myjemy rwiemy na kawałki układamy na półmisku. Cukinie kroimy w plasterki ,pomidorki kroimy na połówki.Warzywa posypujemy przyprawą do grilla i grullujemy na patelni . Dodajemy do sałatki . Cebulę czerwoną kroimy w piórka . Dodajemy natkę pietruszki . Kropimy oliwą doprawiamy pieprzem
Sałatka z rabarbaru z otrębami granulowanymi
Lekki deser lub śniadanko ")
składniki
* 2 kawałki rabarbar,
* 1/2 puszki ananas w puszce,
* 2 łyżki otręby granulowane o smaku truskawkowym KUPIEC
Rabarbar dobrze myjemy i obieramy ale bardzo cieniutko. Następnie kroimy w kawałki . ananasa z puszki odcedzamy i kroimy w kostkę . Owoce lekko mieszamy i posypujemy i otrębami granulowanymi .Można pokropić sokiem z ananasa
składniki
* 2 kawałki rabarbar,
* 1/2 puszki ananas w puszce,
* 2 łyżki otręby granulowane o smaku truskawkowym KUPIEC
Rabarbar dobrze myjemy i obieramy ale bardzo cieniutko. Następnie kroimy w kawałki . ananasa z puszki odcedzamy i kroimy w kostkę . Owoce lekko mieszamy i posypujemy i otrębami granulowanymi .Można pokropić sokiem z ananasa
Sałatka grillowa z cukini
składniki
* 1 łyżka musztarda francuska kamis
* 1/2 szt sałata,
* cukinia,
* przyprawa do grilla
* oliwa,
* 1/2 szt ser feta,
* natka pietruszki
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki i posypujemy przyprawą do grilla. Grillujemy ją z dwóch stron. Sałatę myjemy układamy na półmisku . Robimy sos . Do musztardy francuskiej ok 1łyżki dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy -mieszamy. Gdy cukinia jest zgrillowana układamy ją na sałacie. Dodajemy ser i natkę pietruszki . Polewamy sosem
* 1 łyżka musztarda francuska kamis
* 1/2 szt sałata,
* cukinia,
* przyprawa do grilla
* oliwa,
* 1/2 szt ser feta,
* natka pietruszki
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki i posypujemy przyprawą do grilla. Grillujemy ją z dwóch stron. Sałatę myjemy układamy na półmisku . Robimy sos . Do musztardy francuskiej ok 1łyżki dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy -mieszamy. Gdy cukinia jest zgrillowana układamy ją na sałacie. Dodajemy ser i natkę pietruszki . Polewamy sosem
Majowa sałatka z rzodkiewką
Sałata z łososiem wędzonym i rzodkiewką
składniki
* 3 kulki rzodkiewka,
* 1/2 szt cebula czerwona,
* 1/2 szt sałata,
* ser feta,
* sos winegret,
* natka pietruszkiSałatę myjemy rwiemy układamy na półmisku. łososia rwiemy na kawałki dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy . Rzodkiewkę kroimy w plasterki a cebulę w piórka . Sałatkę polewamy sosem winegret i dekorujemy natką pietruszki.
składniki
* 3 kulki rzodkiewka,
* 1/2 szt cebula czerwona,
* 1/2 szt sałata,
* ser feta,
* sos winegret,
* natka pietruszkiSałatę myjemy rwiemy układamy na półmisku. łososia rwiemy na kawałki dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy . Rzodkiewkę kroimy w plasterki a cebulę w piórka . Sałatkę polewamy sosem winegret i dekorujemy natką pietruszki.
Komary atakuja :) cos dla dzieciaczków
Robi się ciepło komary atakują zaatakowały także moja kuchnię :)
Wzdycha komar zasmucony :
odpowiedniej szukam żony,
takiej, co by o mnie dbała
i urodę wielką miała.
składniki'
* 1 plasterek szynka carpaccio ZIMBO
* 2 szt cebulki marynowane
* 1 szt oliwka czarna,
* 1 plasterek ser zółty,
* szczypiorek,
* 1 kanapka chlebZ chleba kroimy jedna kanapkę smarujemy ją masełkiem. Nakładamy listek szynki. Kroimy plaster sera wycinamy z niego kółko i przecinamy na pół ,układamy na szynce będą to skrzydła. Szczypiorek będą to nogi . Oczy robimy z cebulek i plasterków oliwki czarnej . Podajemy
Wzdycha komar zasmucony :
odpowiedniej szukam żony,
takiej, co by o mnie dbała
i urodę wielką miała.
składniki'
* 1 plasterek szynka carpaccio ZIMBO
* 2 szt cebulki marynowane
* 1 szt oliwka czarna,
* 1 plasterek ser zółty,
* szczypiorek,
* 1 kanapka chlebZ chleba kroimy jedna kanapkę smarujemy ją masełkiem. Nakładamy listek szynki. Kroimy plaster sera wycinamy z niego kółko i przecinamy na pół ,układamy na szynce będą to skrzydła. Szczypiorek będą to nogi . Oczy robimy z cebulek i plasterków oliwki czarnej . Podajemy
A może kompocik
Na działce znalazłam całkiem pokaźny rabarbar , młodziutki pyszny na surowo,ale zrobiłam z niego kompocik ,podany z lodówki wspaniale gasi pragnienie.
składniki
* 1/2 kg rabarbar,
* 1/2 szt ananas w puszce,
* ok 2 łyżki cukier,
* sok z cytrynyRabarbar obrałam z skórki bardzo cieniutko. Zalałam go wodą i gotowałam . Młody rabarbar gotujemy krótko szybko się rozpada. Dodałam kilka łyzek ananasa z puszki razem z sokiem . Jeszcze pogotowałam chwilę . Dodałam do smaku cukier i sok z cytryny .
składniki
* 1/2 kg rabarbar,
* 1/2 szt ananas w puszce,
* ok 2 łyżki cukier,
* sok z cytrynyRabarbar obrałam z skórki bardzo cieniutko. Zalałam go wodą i gotowałam . Młody rabarbar gotujemy krótko szybko się rozpada. Dodałam kilka łyzek ananasa z puszki razem z sokiem . Jeszcze pogotowałam chwilę . Dodałam do smaku cukier i sok z cytryny .
sobota, 28 kwietnia 2012
Roladki z bakłażana z nadzieniem z kaszy jaglanej
Roladki z bakłażana z nadzieniem z kaszy jaglanej i szpinaku
składniki
* 1 garść szpinak świeży,
* 1 szt bakłażan,
* 1 ząbek czosnek,
* 1 szklanka kasza jaglana Kupiec
* Sól,
* ziarenka smaku winiary
* 1 łyżka masło
Bakłażana kroimy w długie plasterki solimy z dwóch stron i odstawiamy na 10 min . Następnie myjemy plasterki pod wodą osuszamy i grillujemy z dwóch stron. Kaszę gotujemy. Na patelni na maśle podsmażamy lekko szpinak dodajemy kaszę ,wyciśnięty czosnek przyprawę Ziarenka Smaku i ugotowaną kaszę .Mieszamy. Plasterki bakłażana zawijamy w tubki spinamy wykałaczką .Nakładamy kasze z szpinakiem
składniki
* 1 garść szpinak świeży,
* 1 szt bakłażan,
* 1 ząbek czosnek,
* 1 szklanka kasza jaglana Kupiec
* Sól,
* ziarenka smaku winiary
* 1 łyżka masło
Bakłażana kroimy w długie plasterki solimy z dwóch stron i odstawiamy na 10 min . Następnie myjemy plasterki pod wodą osuszamy i grillujemy z dwóch stron. Kaszę gotujemy. Na patelni na maśle podsmażamy lekko szpinak dodajemy kaszę ,wyciśnięty czosnek przyprawę Ziarenka Smaku i ugotowaną kaszę .Mieszamy. Plasterki bakłażana zawijamy w tubki spinamy wykałaczką .Nakładamy kasze z szpinakiem
Deser Fit -nadziewane śliwki
Rozpoczynamy testowanie nowości firmy KUPIEC.
Wszystkie produkty są jakby stworzone dla mnie i dla mojej zdrowej kuchni . Uwielbiam używać ryż,kasze ,zarodki czy błonnik w różnych postaciach . Firma kupiec oferuje przeróżne produkty w sam raz dla zdrowej kuchni. Chcemy być FIT używajmy wyrobów Kupiec.
Na sam początek deser w sam raz dla osób dbających o linię .
Nadziewane śliwki
składniki
* 5 szt śliwki,
* 5 łyzek otręby granulowane KUPIEC
* 3 łyżki zarodki pszenne KUPIEC
* jogurt owocowy Acitvia
* ananas
Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę . Lekko wydrążamy śliwkę. Kawałki śliwki wyciągniętej siekamy. Otręby i zarodki mieszamy z kawałkami śliwki . Dodajemy jogurt owocowy .Mieszamy . Nakładamy do śliwek .Ozdabiamy kawałkiem ananasa.
Wszystkie produkty są jakby stworzone dla mnie i dla mojej zdrowej kuchni . Uwielbiam używać ryż,kasze ,zarodki czy błonnik w różnych postaciach . Firma kupiec oferuje przeróżne produkty w sam raz dla zdrowej kuchni. Chcemy być FIT używajmy wyrobów Kupiec.
Na sam początek deser w sam raz dla osób dbających o linię .
Nadziewane śliwki
składniki
* 5 szt śliwki,
* 5 łyzek otręby granulowane KUPIEC
* 3 łyżki zarodki pszenne KUPIEC
* jogurt owocowy Acitvia
* ananas
Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę . Lekko wydrążamy śliwkę. Kawałki śliwki wyciągniętej siekamy. Otręby i zarodki mieszamy z kawałkami śliwki . Dodajemy jogurt owocowy .Mieszamy . Nakładamy do śliwek .Ozdabiamy kawałkiem ananasa.
Sałatka wiosenna z łososiem
Sałatka wiosenna z łososiem i sosem musztardowym składniki
* 1 łyżka musztarda francuska,
* 1/2 szt sałat zielona,
* 4 szt pomidorki koktajlowe,
* 4 szt Oliwki czarne,
* 1 kawałek łosoś wędzony,
* 1/2 szt cebula biała,
* szczypiorek
* ogórek zielony
Sałatę myjemy rwiemy układamy na półmisku. łososia wędzonego kroimy na kawałki dodajemy do sałatki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Lekko mieszamy . do musztardy francuskiej dodajemy oliwe mieszamy i sosem polewamy sałatkę . Dodajemy plasterki ogórka zielonego i pokrojony szczypiorek .
* 1 łyżka musztarda francuska,
* 1/2 szt sałat zielona,
* 4 szt pomidorki koktajlowe,
* 4 szt Oliwki czarne,
* 1 kawałek łosoś wędzony,
* 1/2 szt cebula biała,
* szczypiorek
* ogórek zielony
Sałatę myjemy rwiemy układamy na półmisku. łososia wędzonego kroimy na kawałki dodajemy do sałatki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Lekko mieszamy . do musztardy francuskiej dodajemy oliwe mieszamy i sosem polewamy sałatkę . Dodajemy plasterki ogórka zielonego i pokrojony szczypiorek .
Sałatka z gotowanym kurczakiem
skałdniki
* 1 szt udko,
* 2 łyżki cebulki marynowane
* 2 łyżki Oliwki czarne,
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* jarzynka Winiary
* szczypiorek,
* oliwa,
* Sól,
* pieprz
Udko od kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy Jarzynka . Po ugotowaniu obieramy je od kości. Sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy do niej zimne kawałki mięsa. Oliwki i cebulki odcedzamy z zalewy . Oliwki kroimy w plasterki ,cebuli dodajemy do sałatki całe.Kropimy oliwą doprawiamy solą ,pieprzem i posypujemy szczypiorkiem
* 1 szt udko,
* 2 łyżki cebulki marynowane
* 2 łyżki Oliwki czarne,
* 1/2 szt sałata chrupiąca,
* jarzynka Winiary
* szczypiorek,
* oliwa,
* Sól,
* pieprz
Udko od kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy Jarzynka . Po ugotowaniu obieramy je od kości. Sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy do niej zimne kawałki mięsa. Oliwki i cebulki odcedzamy z zalewy . Oliwki kroimy w plasterki ,cebuli dodajemy do sałatki całe.Kropimy oliwą doprawiamy solą ,pieprzem i posypujemy szczypiorkiem
Dla dzieci kanapka mors
Śmieszne śniadanko lub kolacja dla naszych pociech .
składniki
* 4 plastry szynka carpaccio Zimbo
* 1 szt Oliwki czarne,
* szpinak,
* 1 kanapka chleb,
* masło,
* 2 szt cebulki marynowane
* szczypiorek
* 1 szt pomidor koktajlowy
Wykorzystujemy jedna kanapkę z chleba. Smarujemy ją masłem i odcinamy końce ,które posłużą nam także do zrobienia morsa. Na odcięty kwadrat kanapki nakładamy plasterek szynki. Dwa pozostałe układamy z przodu tak jak na zdjęciu . Pomidorka koktajlowego przecinamy i robimy nos. Z szczypiorku robimy wąsy. Oczy cebulki marynowanej i oliwki czarnej . Nogi z plasterków szynki. Liście szpinaku układamy pod kanapką
składniki
* 4 plastry szynka carpaccio Zimbo
* 1 szt Oliwki czarne,
* szpinak,
* 1 kanapka chleb,
* masło,
* 2 szt cebulki marynowane
* szczypiorek
* 1 szt pomidor koktajlowy
Wykorzystujemy jedna kanapkę z chleba. Smarujemy ją masłem i odcinamy końce ,które posłużą nam także do zrobienia morsa. Na odcięty kwadrat kanapki nakładamy plasterek szynki. Dwa pozostałe układamy z przodu tak jak na zdjęciu . Pomidorka koktajlowego przecinamy i robimy nos. Z szczypiorku robimy wąsy. Oczy cebulki marynowanej i oliwki czarnej . Nogi z plasterków szynki. Liście szpinaku układamy pod kanapką
piątek, 27 kwietnia 2012
Sałatka z kaszy z grillowanym bakłażanem i serem feta
Sałatka z kaszy z grillowanym bakłażanem i serem feta ,lekka i zdrowa .
składniki'
* 1/2 szklanka kasza Kupiec
* 1/2 szt bakłażan,
* Sól,
* 1/2 szt ser feta,
* szczypiorek
* olej rzepakowy,
* pieprz
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Bakłażana kroimy w plastry solimy z każdej strony odstawiamy na nok 10 min . Następnie myjemy go osuszamy i grillujemy. Po ugrillowaniu kroimy go na mniejsze kawałki paski i dodajemy do kaszy. doprawiamy sola i pieprzem .Kropimy oliwa . Dodajemy kawałki sera i posiekany szczypiorek .
składniki'
* 1/2 szklanka kasza Kupiec
* 1/2 szt bakłażan,
* Sól,
* 1/2 szt ser feta,
* szczypiorek
* olej rzepakowy,
* pieprz
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Bakłażana kroimy w plastry solimy z każdej strony odstawiamy na nok 10 min . Następnie myjemy go osuszamy i grillujemy. Po ugrillowaniu kroimy go na mniejsze kawałki paski i dodajemy do kaszy. doprawiamy sola i pieprzem .Kropimy oliwa . Dodajemy kawałki sera i posiekany szczypiorek .
Wiosenna sałatka z wędzonym łososiem na majówkę
Wiosenna sałatka z wędzonym łososiem
składniki
* 1 kawałek wędzony łosoś,
* sos winegret,
* oliwa,
* szczypiorek,
* 1 szt pomidor,
* 1 szt ogórek zielony,
* sałata zielona,
* natka pietruszki,
* 1/2 szt cebula czerwona
Sałatę zieloną myjemy rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Pomidora kroimy w ćwiartki układamy do okoła sałaty. Cebulę czerwona siekamy i posypujemy sałatę . Łososia rwiemy na kawałki,ogórka zielonego kroimy na półplasterki. Składniki lekko mieszamy . robimy sos winegret polewamy sałatkę . Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
składniki
* 1 kawałek wędzony łosoś,
* sos winegret,
* oliwa,
* szczypiorek,
* 1 szt pomidor,
* 1 szt ogórek zielony,
* sałata zielona,
* natka pietruszki,
* 1/2 szt cebula czerwona
Sałatę zieloną myjemy rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Pomidora kroimy w ćwiartki układamy do okoła sałaty. Cebulę czerwona siekamy i posypujemy sałatę . Łososia rwiemy na kawałki,ogórka zielonego kroimy na półplasterki. Składniki lekko mieszamy . robimy sos winegret polewamy sałatkę . Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Śniadaniowy lew dla dzieci
składniki
* 1 opakowanie szynka carpaccio Zimbo
* 1 szt parówka,
* pomidor,
* szczypiorek,
* pieprz,
* jajko,
* chleb tostowy
Z kawałka chleba tostowego wycinamy kółko. Grzywę lwa robimy z szynki carpaccio. Buzie robimy z plasterków pomidora. Jajko gotujemy ,studzimy obieramy ,odcinamy końcówkę i robimy nos lwa. Wąsy robimy z szczypiorku. Oczy i uszy z parówki. Pieprz czarny nakładamy na pomidorka i oczy. Pamiętajmy o usunięciu foli z parówek ,mój synek robił oczy i zapomniał o kawałku foli - dzieci tak daleko nie myślą pilnujmy ich:)
* 1 opakowanie szynka carpaccio Zimbo
* 1 szt parówka,
* pomidor,
* szczypiorek,
* pieprz,
* jajko,
* chleb tostowy
Z kawałka chleba tostowego wycinamy kółko. Grzywę lwa robimy z szynki carpaccio. Buzie robimy z plasterków pomidora. Jajko gotujemy ,studzimy obieramy ,odcinamy końcówkę i robimy nos lwa. Wąsy robimy z szczypiorku. Oczy i uszy z parówki. Pieprz czarny nakładamy na pomidorka i oczy. Pamiętajmy o usunięciu foli z parówek ,mój synek robił oczy i zapomniał o kawałku foli - dzieci tak daleko nie myślą pilnujmy ich:)
Majowa sałata z carpaccio i jajkiem
Lekka dobra sałatka z sałaty zielonej jajka i carpaccio.
składniki
* 2 szt jajko,
* 1 opakowanie szynka carpaccio Zimbo
* sos winegret Winiary
* olej rzepakowy '
* szczypiorek,
* sałata chrupiąca
Sałatę myjemy suszymy i układamy na talerzu. Robimy sos winegret sami lub korzystamy z sosu w proszku. Jajka gotujemy i siekamy. Posypujemy nimi sałatę. Dodajemy plasterki szynki i wszystko polewamy sosem sałatkowym. Szczypiorek siekamy dodajemy do sałatki.
składniki
* 2 szt jajko,
* 1 opakowanie szynka carpaccio Zimbo
* sos winegret Winiary
* olej rzepakowy '
* szczypiorek,
* sałata chrupiąca
Sałatę myjemy suszymy i układamy na talerzu. Robimy sos winegret sami lub korzystamy z sosu w proszku. Jajka gotujemy i siekamy. Posypujemy nimi sałatę. Dodajemy plasterki szynki i wszystko polewamy sosem sałatkowym. Szczypiorek siekamy dodajemy do sałatki.
Wiosenny śniadaniowy koszyczek
Kanapeczka pełna witamin
składniki
* 2 kanapki chleb tostowy,
* 1 szt jajko,
* ketchup Pudliszki
* 1/4 szt ogórek zielony,
* natka pietruszki,
* szczypiorek,
* 1/2 szt pomidor,
* szynka Carpaccio Zimbo
* cebula czerwona,
* masło
Z kanapki chleba tostowego wycinamy kształt koszyczka. Smarujemy masełkiem.Nakładamy szynkę i ozdabiamy piórkami cebuli. Jajko gotujemy kroimy , ogórka zielonego kroimy w półplasterki. Układamy kwiatki ,ozdabiamy natką i dekorujemy ketchupem
składniki
* 2 kanapki chleb tostowy,
* 1 szt jajko,
* ketchup Pudliszki
* 1/4 szt ogórek zielony,
* natka pietruszki,
* szczypiorek,
* 1/2 szt pomidor,
* szynka Carpaccio Zimbo
* cebula czerwona,
* masło
Z kanapki chleba tostowego wycinamy kształt koszyczka. Smarujemy masełkiem.Nakładamy szynkę i ozdabiamy piórkami cebuli. Jajko gotujemy kroimy , ogórka zielonego kroimy w półplasterki. Układamy kwiatki ,ozdabiamy natką i dekorujemy ketchupem
czwartek, 26 kwietnia 2012
Makron z grillowanym bakłażanem i cukinią
Makron razowy z grillowanym bakłażanem i cukinią
składniki
* 1/3 szt cukinia,
* 1/2 szt bakłażan,
* przyprawa do grilla Prymat,
* 1/2 opakowania Makaron razowy,
* 2 kawałki papryka marynowana,
* natka pietruszki,
* cebula biała,
* cebula czerwona,
* Sól
* ketchup Pudliszki
Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Bakłażana kroimy w plastry solimy i odstawiamy . Następnie myjemy osuszamy doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy go. Cukinie myjemy kroimy w plasterki i doprawiamy przyprawą grillową i grillujemy . Do makaronu dodajemy grillowane warzywa. Mieszamy dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę ,kropimy oliwą ,solimy i ozdabiamy natką pietruszki
składniki
* 1/3 szt cukinia,
* 1/2 szt bakłażan,
* przyprawa do grilla Prymat,
* 1/2 opakowania Makaron razowy,
* 2 kawałki papryka marynowana,
* natka pietruszki,
* cebula biała,
* cebula czerwona,
* Sól
* ketchup Pudliszki
Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Bakłażana kroimy w plastry solimy i odstawiamy . Następnie myjemy osuszamy doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy go. Cukinie myjemy kroimy w plasterki i doprawiamy przyprawą grillową i grillujemy . Do makaronu dodajemy grillowane warzywa. Mieszamy dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę ,kropimy oliwą ,solimy i ozdabiamy natką pietruszki
Majowe koreczki
Majowa przekąska
składniki
* 20 dag ser zółty,
* 1 szt ogórek zielony,
* 1 szt cebula czerwona,
* 4 szt jajka przepiórcze,
* szczypiorek
Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy przekrawamy wzdłuż. Następnie kroimy w grube plastry, Ser żółty kroimy w kostkę lub w grube plastry. Jajka gotujemy obieramy i kroimy w połówki. Nakładamy składniki na wykałaczkę. Ozdabiamy cebulą czerwona i szczypiorkiem
składniki
* 20 dag ser zółty,
* 1 szt ogórek zielony,
* 1 szt cebula czerwona,
* 4 szt jajka przepiórcze,
* szczypiorek
Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy przekrawamy wzdłuż. Następnie kroimy w grube plastry, Ser żółty kroimy w kostkę lub w grube plastry. Jajka gotujemy obieramy i kroimy w połówki. Nakładamy składniki na wykałaczkę. Ozdabiamy cebulą czerwona i szczypiorkiem
Sałatka z grillowanego bakłażana i ziemniaków z serem Patros
Sałatka z grillowanego bakłażana i ziemniaków z serem
składniki
* 1 szt bakłażan,
* 1/2 szt ser Patros
* 2 szt ziemniaki,
* szczypiorek
* 1/3 szt cebula czerwona,
* koperek,
* Sól,
* oliwa
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo. Bakłażana kroimy w plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut ,żeby puścił soki. Myjemy go osuszamy i zaczynamy grillować . Ziemniaki kroimy w plasterki i także grillujemy. Do ugrillowanych warzyw dodajemy kawałki sera. Posypujemy szczypiorkiem i piórkami cebuli czerwonej . Solimy i kropimy oliwą
składniki
* 1 szt bakłażan,
* 1/2 szt ser Patros
* 2 szt ziemniaki,
* szczypiorek
* 1/3 szt cebula czerwona,
* koperek,
* Sól,
* oliwa
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo. Bakłażana kroimy w plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut ,żeby puścił soki. Myjemy go osuszamy i zaczynamy grillować . Ziemniaki kroimy w plasterki i także grillujemy. Do ugrillowanych warzyw dodajemy kawałki sera. Posypujemy szczypiorkiem i piórkami cebuli czerwonej . Solimy i kropimy oliwą
Sałata z śledzikiem i jajkiem przepiórczym z szczypiorkiem
Zdrowa kolorowa z śledzikiem i jajkiem przepiórczym i z szczypiorkiem
składniki
* 1/2 szt sałata,
* oliwa,
* sos ziołowy z szczypiorkiem Winiary
* 1 szt śledzie w oleju,
* szczypiorek,
* natka pietruszki,
* 3 szt jajka przepiórcze,
* 2 kawałki papryka marynowana Bonduelle
Sałatę myjemy ,rwiemy na kawałki i układamy w półmisku. Śledzia kroimy w paski układamy na sałatę. Paprykę kroimy w paski układamy na sałacie. Jajka gotujemy obieramy i połówki dodajemy do sałatki. Dodajemy natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Sałatkę polałam sosem ziołowym z szczypiorkiem Winiary. Rozrobiłam go z przegotowaną wodą i oliwą ,wymieszałam odstawiłam na 10min i dodałam do sałatki.
składniki
* 1/2 szt sałata,
* oliwa,
* sos ziołowy z szczypiorkiem Winiary
* 1 szt śledzie w oleju,
* szczypiorek,
* natka pietruszki,
* 3 szt jajka przepiórcze,
* 2 kawałki papryka marynowana Bonduelle
Sałatę myjemy ,rwiemy na kawałki i układamy w półmisku. Śledzia kroimy w paski układamy na sałatę. Paprykę kroimy w paski układamy na sałacie. Jajka gotujemy obieramy i połówki dodajemy do sałatki. Dodajemy natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Sałatkę polałam sosem ziołowym z szczypiorkiem Winiary. Rozrobiłam go z przegotowaną wodą i oliwą ,wymieszałam odstawiłam na 10min i dodałam do sałatki.
Ziemniaczana tartinki
Małe kanapeczki z ziemniaków i śledzia.
składniki
* 4 szt ziemniaki,
* 3 szt śledzie w oleju,
* 2 kawałki papryka marynowana
* Sól,
* natka pietruszki,
* szczypiorek
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy , obieramy i kroimy w grubsze plastry. Śledzia kroimy na długie kawałki. Na plasterek ziemniaka nabijamy kawałek śledzia za pomocą wykałaczki. Dodajemy kawałek papryki i natki pietruszki. Posypujemy szczypiorkiem
składniki
* 4 szt ziemniaki,
* 3 szt śledzie w oleju,
* 2 kawałki papryka marynowana
* Sól,
* natka pietruszki,
* szczypiorek
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy , obieramy i kroimy w grubsze plastry. Śledzia kroimy na długie kawałki. Na plasterek ziemniaka nabijamy kawałek śledzia za pomocą wykałaczki. Dodajemy kawałek papryki i natki pietruszki. Posypujemy szczypiorkiem
środa, 25 kwietnia 2012
Dietetyczny makaron razowy z warzywami w sosie pomidorowym i serem żółtym
Składniki'
* 1/2 opakowania Makaron razowy,
* 1/2 szt cukinia,
* 1/2 szt pomidory w puszce CIRIO
* 1 szt cebula czerwona,
* 2 szt korniszony,
* 1 kawałek seler naciowy,
* 5 dag ser zółty,
* Sól,
* pieprz,
* masło,
* papryka czerwona,
* chilli
Makaron razowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojona cukinie,cebulę,paprykę czerwoną i seler naciowy. Następnie dodajemy pół puszki pomidorów. Podsmażamy . dodajemy sól,pieprz. Mieszamy dodajemy pokrojone w kostki korniszony. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną chilli. Taki warzywny sos dodajemy do makaronu .Posypujemy serem zółtym tartym
* 1/2 opakowania Makaron razowy,
* 1/2 szt cukinia,
* 1/2 szt pomidory w puszce CIRIO
* 1 szt cebula czerwona,
* 2 szt korniszony,
* 1 kawałek seler naciowy,
* 5 dag ser zółty,
* Sól,
* pieprz,
* masło,
* papryka czerwona,
* chilli
Makaron razowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojona cukinie,cebulę,paprykę czerwoną i seler naciowy. Następnie dodajemy pół puszki pomidorów. Podsmażamy . dodajemy sól,pieprz. Mieszamy dodajemy pokrojone w kostki korniszony. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną chilli. Taki warzywny sos dodajemy do makaronu .Posypujemy serem zółtym tartym
Wielbład z ogórka
Dla niejadków i nie tylko ogórkowy wielbłąd
składniki
* 1 szt ogórek,
* 1 plasterek ser żółty,
* 1 szt korniszon,
* 1 szt marchewka ugotowana,
* pieprz,
* 1/2 szt kabanos,
* Sól,
* szczypiorek
* 1/2 szt pomidor
Ogórka myjemy i kroimy go wzdłuż w plasterki długie. Kształtujemy postać wielbłąda. Nos robimy z wyciętego kółka sera zółtego ,plasterków korniszona i ziarenek pieprzu . Oczy robimy z plasterków ugotowanej marchewki i plasterków kabanosa. Garb robimy z kawałków pomidora . Jeden plasterek ogórka kroimy w paseczki będą to nogi. Ogon robimy z szczypiorku.
składniki
* 1 szt ogórek,
* 1 plasterek ser żółty,
* 1 szt korniszon,
* 1 szt marchewka ugotowana,
* pieprz,
* 1/2 szt kabanos,
* Sól,
* szczypiorek
* 1/2 szt pomidor
Ogórka myjemy i kroimy go wzdłuż w plasterki długie. Kształtujemy postać wielbłąda. Nos robimy z wyciętego kółka sera zółtego ,plasterków korniszona i ziarenek pieprzu . Oczy robimy z plasterków ugotowanej marchewki i plasterków kabanosa. Garb robimy z kawałków pomidora . Jeden plasterek ogórka kroimy w paseczki będą to nogi. Ogon robimy z szczypiorku.
Gniazdko razowe z jajkami
Gniazdko z razowego makaronu podane z jajkiem przepiórczym .
Składniki
* 1/2 opakowanie Makaron razowy,
* 1 opakowanie jajka przepiórcze,
* koperek,
* masło,
* Sól
Makaron gotujemy według przepisu w solonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy . Masło roztapiamy na patelni i polewamy nim makaron. Solimy do smaku. Jajka gotujemy na miękko. Z makaronu formujemy gniazda dajemy do środka jajka i ozdabiamy koperkiem .
Składniki
* 1/2 opakowanie Makaron razowy,
* 1 opakowanie jajka przepiórcze,
* koperek,
* masło,
* Sól
Makaron gotujemy według przepisu w solonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy . Masło roztapiamy na patelni i polewamy nim makaron. Solimy do smaku. Jajka gotujemy na miękko. Z makaronu formujemy gniazda dajemy do środka jajka i ozdabiamy koperkiem .
Roladki śledziowe z ogórkiem zielonym -wiosenne
Przystawka imprezowa ,wiosenna.
składniki'
* 3 szt śledzie,
* 1 szt ogórek zielony,
* koperek,
* śmietana,
* pieprz,
* sól do smaku
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w paski dość szerokie . Ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. W taki długi plasterek ogórka zawijamy kawałek śledzia z kawałkiem koperku. Roladki układamy na półmisku i polewamy śmietaną . Solimy i doprawiamy pieprzem.
składniki'
* 3 szt śledzie,
* 1 szt ogórek zielony,
* koperek,
* śmietana,
* pieprz,
* sól do smaku
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w paski dość szerokie . Ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. W taki długi plasterek ogórka zawijamy kawałek śledzia z kawałkiem koperku. Roladki układamy na półmisku i polewamy śmietaną . Solimy i doprawiamy pieprzem.
Zupa Shreka - szpinakowa z makaronem i jajkiem
Pyszna zupka samo zdrowie i syta
składniki
* 2 garście szpinak,
* 4 szt ziemniaki,
* 3 kostki bulion Winiary
* śmietana 18 proc Robico
* 2 garście makaron świderki Międzybrodzki
* 3 szt jajko
* masło łyżeczka
* sól
* pieprz kamis
Zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę . Gotujemy do miękkości. Na patelni na 1 łyżeczce masła podsmażamy 2 garście umytego szpinaku. Następnie taki szpinak wkładamy do zupy i miksujemy z ziemniakami na krem. Krem nie ma byc gęsty. Dodajemy makron. zagotowujemy. Doprawiamy solą ,pieprzem i zaciągamy śmietaną .Podajemy z pokrojonym ugotowanym jajkiem .
składniki
* 2 garście szpinak,
* 4 szt ziemniaki,
* 3 kostki bulion Winiary
* śmietana 18 proc Robico
* 2 garście makaron świderki Międzybrodzki
* 3 szt jajko
* masło łyżeczka
* sól
* pieprz kamis
Zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę . Gotujemy do miękkości. Na patelni na 1 łyżeczce masła podsmażamy 2 garście umytego szpinaku. Następnie taki szpinak wkładamy do zupy i miksujemy z ziemniakami na krem. Krem nie ma byc gęsty. Dodajemy makron. zagotowujemy. Doprawiamy solą ,pieprzem i zaciągamy śmietaną .Podajemy z pokrojonym ugotowanym jajkiem .
wtorek, 24 kwietnia 2012
Ryżowa wiosenna z warzywami i majonezem dekoracyjnym
składniki
* 1/2 szklanka ryż Kupiec
* 1 szt marchew,
* 1 szt jajko,
* Sól,
* 3 łyżki ananas,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* dymka,
* 4 łyżki majonez Dekoracyjny Winiary
' * koperek
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Marchewkę ścieramy na tarce. Ogórka dobrze myjemy i cieniutko kroimy w pałeczki. ananasa w kostce dodajemy do sałatki. Koperek ,dymkę siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Składniki mieszamy z majonezem . Ozdabiamy jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
* 1/2 szklanka ryż Kupiec
* 1 szt marchew,
* 1 szt jajko,
* Sól,
* 3 łyżki ananas,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* dymka,
* 4 łyżki majonez Dekoracyjny Winiary
' * koperek
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Marchewkę ścieramy na tarce. Ogórka dobrze myjemy i cieniutko kroimy w pałeczki. ananasa w kostce dodajemy do sałatki. Koperek ,dymkę siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Składniki mieszamy z majonezem . Ozdabiamy jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Lekka wiosenna sałatka z koperkiem
składniki
* 1 szt marchewka,
* 1 łyżka śmietana,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* 1/2 szt cebula,
* Sól,
* koperekMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórka zielonego kroimy w cieniutkie paseczki. Sałatkę solimy i polewamy śmietaną.Koperek siekamy dodajemy do sałatki.
* 1 szt marchewka,
* 1 łyżka śmietana,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* 1/2 szt cebula,
* Sól,
* koperekMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórka zielonego kroimy w cieniutkie paseczki. Sałatkę solimy i polewamy śmietaną.Koperek siekamy dodajemy do sałatki.
Ryżana z korniszonem
składniki
* 1 szklanka ryż Kupiec
* 5 szt korniszony,
* 1/2 puszki ananas,
* Sól,
* majonez Dekoracyjny Winiary
* pieprz,
* natka pietruszki
Ryz gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy go . Korniszony kroimy w kostkę dość dużą . Ananasa odcedzamy i kroimy w kosteczkę dodajemy do ryżu i korniszonów. Mieszamy . Do sałatki dodajemy majonez. Mieszamy przed podaniem .Ozdabiamy natką pietruszki
* 1 szklanka ryż Kupiec
* 5 szt korniszony,
* 1/2 puszki ananas,
* Sól,
* majonez Dekoracyjny Winiary
* pieprz,
* natka pietruszki
Ryz gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy go . Korniszony kroimy w kostkę dość dużą . Ananasa odcedzamy i kroimy w kosteczkę dodajemy do ryżu i korniszonów. Mieszamy . Do sałatki dodajemy majonez. Mieszamy przed podaniem .Ozdabiamy natką pietruszki
Marchewka na słodko
Lekkie dobre i zdrowe.
składniki
* 1 szt marchewka,
* 4 łyżki ananas w puszce Dawtona
* 1 szt jabłko,
* cukier,
* 1 łyżka jogurt naturalny Activia
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Ananasa odcedzamy i dodajemy do marchewki. Jabłko kroimy w kosteczkę. dodajemy cukier do smaku i 1 łyżkę jogurtu mieszamy . Podajemy schłodzone .
składniki
* 1 szt marchewka,
* 4 łyżki ananas w puszce Dawtona
* 1 szt jabłko,
* cukier,
* 1 łyżka jogurt naturalny Activia
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Ananasa odcedzamy i dodajemy do marchewki. Jabłko kroimy w kosteczkę. dodajemy cukier do smaku i 1 łyżkę jogurtu mieszamy . Podajemy schłodzone .
Sałatka owocowa z szpinakiem
Lekka zdrowa sałatka
składniki
* 1 szt śliwka,
* 1 szt truskawka,
* 2 łyżki ananasa z puszki DAwtona
* oliwa,
* 1/4 szt ser patros Hochland
* 1 szt szpinak,
* Sól,
* natka pietruszki
Szpinak myjemy układamy na półmisku.Ananasa z zalewy odcedzamy dodajemy do sałatki. Śliwkę kroimy w ćwiartki. Truskawki w plasterki. Owoce dodajemy do sałatki, kropimy oliwą solimy i posypujemy kawałkami sera Patros. Ozdabiamy natką pietruszki.
składniki
* 1 szt śliwka,
* 1 szt truskawka,
* 2 łyżki ananasa z puszki DAwtona
* oliwa,
* 1/4 szt ser patros Hochland
* 1 szt szpinak,
* Sól,
* natka pietruszki
Szpinak myjemy układamy na półmisku.Ananasa z zalewy odcedzamy dodajemy do sałatki. Śliwkę kroimy w ćwiartki. Truskawki w plasterki. Owoce dodajemy do sałatki, kropimy oliwą solimy i posypujemy kawałkami sera Patros. Ozdabiamy natką pietruszki.
Wiosenny bocian
Obiadek wiosenny dla niejadków i naszych dzieciaczków.
składniki
* 3 szt ziemniaki,
* masło,
* pomidor,
* 1 łyżeczka mak,
* 2 łyżki śmietana 18% Robico
* Sól,
* szpinak,
* kabanos,
* pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dusimy je z łyżeczką masła. Z ziemniaczków formujemy bociana. Smarujemy go śmietaną. Pióra robimy z odrobiny maku. Nogi robimy z kabanosa. Dziób z kawałków pomidora. Oko to kulka pieprzu. Bocian stoi na umytym szpinaku.
składniki
* 3 szt ziemniaki,
* masło,
* pomidor,
* 1 łyżeczka mak,
* 2 łyżki śmietana 18% Robico
* Sól,
* szpinak,
* kabanos,
* pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dusimy je z łyżeczką masła. Z ziemniaczków formujemy bociana. Smarujemy go śmietaną. Pióra robimy z odrobiny maku. Nogi robimy z kabanosa. Dziób z kawałków pomidora. Oko to kulka pieprzu. Bocian stoi na umytym szpinaku.
Deser z owoców z dodatkiem pałeczek błonnika
Deser z owoców z dodatkiem pałeczek błonnika. Wykorzystałam ananasa ,śliwkę,truskawkę i jabłko.Lekki dietetyczny deser , dzięki błonnikowi i owocom .
składniki
* 3 plasterki ananas w puszce,
* 1 szt śliwka,
* 1 szt jabłko,
* 2 szt bezy,
* 3 łyżki pałeczki błonnika GRANEX
* 2 szt truskawka
Do pucharka wkładamy bezę. Śliwkę kroimy w ćwiartki,ananasa plastry w kostkę. Jabłko myjemy nie obieramy kroimy w kostkę . Truskawki w plasterki. Owoce mieszamy i nakładamy do pucharków. Posypujemy pałeczkami błonnika
składniki
* 3 plasterki ananas w puszce,
* 1 szt śliwka,
* 1 szt jabłko,
* 2 szt bezy,
* 3 łyżki pałeczki błonnika GRANEX
* 2 szt truskawka
Do pucharka wkładamy bezę. Śliwkę kroimy w ćwiartki,ananasa plastry w kostkę. Jabłko myjemy nie obieramy kroimy w kostkę . Truskawki w plasterki. Owoce mieszamy i nakładamy do pucharków. Posypujemy pałeczkami błonnika
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Zdrowe ciasteczka z błonnikiem
Coś słodkiego ale zdrowego dla dużych i małych
* 1/2 szklanka błonnik pałeczki Granex
* 3 wafelki pieczywa Granex
* czekolada mleczna,
* posypka
* 1 łyżka orzechy włoskie
* łyżka musli
Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy formy do muffinek i papilotów. Pałeczki z błonnikiem mieszamy z wybranym musli ,pokruszonymi wafelkami i łyżką posiekanych orzechów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do suchych produktów dodajemy rozpuszczoną czekoladę mieszamy i nakładamy do papilotów. Wkładamy do lodówki.Posypujemy posypką
* 1/2 szklanka błonnik pałeczki Granex
* 3 wafelki pieczywa Granex
* czekolada mleczna,
* posypka
* 1 łyżka orzechy włoskie
* łyżka musli
Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy formy do muffinek i papilotów. Pałeczki z błonnikiem mieszamy z wybranym musli ,pokruszonymi wafelkami i łyżką posiekanych orzechów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do suchych produktów dodajemy rozpuszczoną czekoladę mieszamy i nakładamy do papilotów. Wkładamy do lodówki.Posypujemy posypką
Sałatka z młodą kalarepą i jabłkiem
Młoda kalarepka nie tylko do zupki super sprawdza się w sałatce.
Składniki* 1 szt kalarepa,
* 1 szt jabłko,
* 1 garść mix sałat,
* 2 łyżki orzechy włoskie,
* natka pietruszki,
* sos winegretMix sałat myjemy układamy na półmisku. Kalarepę obieramy i kroimy w paseczki. Jabłko obieramy kroimy w kosteczkę . dodajemy lekko posiekane orzechy włoskie. Polewamy sosem winegret. Ozdabiamy natką pietruszki
Czekoladowe lizaczki
Takie lizaczki robimy bardzo szybko ,pyszne słodycze i domowe:)Zawsze wykorzystuję kawałki pokruszonych wyrobów czekoladowych np zajączków jajek po wielkanocy
składniki
* posypka kolorowa
* patyczki szaszłykowe,
* 1 szt czekolada
* kawałki czekolady ,batonów itd
* folia aluminiowaPatyczki do szaszłyków przecinamy na pół i układamy na foli aluminiowej w odstępie ok 5 cm . w kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy jest rozpuszczona nakładamy łyżką czekoladę na patyczki . Posypujemy posypką. Jak ostygną wstawiamy do lodówki .
składniki
* posypka kolorowa
* patyczki szaszłykowe,
* 1 szt czekolada
* kawałki czekolady ,batonów itd
* folia aluminiowaPatyczki do szaszłyków przecinamy na pół i układamy na foli aluminiowej w odstępie ok 5 cm . w kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy jest rozpuszczona nakładamy łyżką czekoladę na patyczki . Posypujemy posypką. Jak ostygną wstawiamy do lodówki .
Ziemniacza na bogato z makaronem
składniki
* 15 dag kiełbasa swojska,
* 5 szt ziemniaki,
* 1 łyżka papryka słodka Kamis
* 1 łyżka masło,
* 1 szt cebula,
* 1/2 opakowania makaron Miedzybrodzki Nitki
* 1 szt marchewka,
* pieprz kamis
* 2 kostki bulion warzywny Winiary
W garnku z wodą rozpuszczamy 2 kostki warzywne .Zagotowujemy. dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i startą marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy i dodajemy makaron nitki . Zagotowujemy. Nakrywamy pokrywką i odstawiamy. Doprawiamy pieprzem świezo mielonym i ozdabiamy natką pietruszki
* 15 dag kiełbasa swojska,
* 5 szt ziemniaki,
* 1 łyżka papryka słodka Kamis
* 1 łyżka masło,
* 1 szt cebula,
* 1/2 opakowania makaron Miedzybrodzki Nitki
* 1 szt marchewka,
* pieprz kamis
* 2 kostki bulion warzywny Winiary
W garnku z wodą rozpuszczamy 2 kostki warzywne .Zagotowujemy. dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i startą marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy i dodajemy makaron nitki . Zagotowujemy. Nakrywamy pokrywką i odstawiamy. Doprawiamy pieprzem świezo mielonym i ozdabiamy natką pietruszki
Nadziewane jabłuszko pełne błonnika
Jabłko nadziewane błonnikiem i płatkami kukurydzianymi z jogurtem
składniki
*1- 2 łyżki jogurt Activia
* 3 łyżki pałeczki błonnika
* 1 łyżka płatki kukurydziane lub musli
* jabłko 2 szt
* rodzynki ,żurawina orzechy 1 łyżka
* cynamon
miód dla słodkości
Jabłko myjemy odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Pałeczki błonnika mieszamy z płatkami kukurydzianymi lub musli rodzynkami ,żurawina -słodzimy miodem . Dodajemy jogurt mieszamy odstawiamy . Jabłko po wydrążeniu posypujemy w środku leciutko cynamonem i nakładamy płatki . Chłodzimy.
składniki
*1- 2 łyżki jogurt Activia
* 3 łyżki pałeczki błonnika
* 1 łyżka płatki kukurydziane lub musli
* jabłko 2 szt
* rodzynki ,żurawina orzechy 1 łyżka
* cynamon
miód dla słodkości
Jabłko myjemy odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Pałeczki błonnika mieszamy z płatkami kukurydzianymi lub musli rodzynkami ,żurawina -słodzimy miodem . Dodajemy jogurt mieszamy odstawiamy . Jabłko po wydrążeniu posypujemy w środku leciutko cynamonem i nakładamy płatki . Chłodzimy.
Kanapka PAPUGA
Sposób na kanapkę dla dzieci -papuga
składniki
* 1 szt dymka,
* 2 szt chleb tostowy,
* 1 szt oliwka czarna Sacla
* 3 plasterki szynka carpaccio ZIMBO
* ser zółty,
* szpinak,
* 1/2 łyżeczki masło
Do zrobienia 1 kanapki potrzebujemy 2 kanapki pieczywa tostowego. Z jednego kawałka odcinamy boki skórki będzie to brzuszek. Z drugiej kanapki odcinamy rogi będzie to dziób. Większą kanapkę smarujemy masłem i nakładamy na nią plasterki szynki. Z szczypioru robimy ogon. Pazury z czarnej oliwki. Nakładamy dziób z pieczywa. Oko robimy z kółka sera i oliwki. Skrzydła robimy z szpinaku świeżego. papugę umieszczamy na kawałku dymki.
składniki
* 1 szt dymka,
* 2 szt chleb tostowy,
* 1 szt oliwka czarna Sacla
* 3 plasterki szynka carpaccio ZIMBO
* ser zółty,
* szpinak,
* 1/2 łyżeczki masło
Do zrobienia 1 kanapki potrzebujemy 2 kanapki pieczywa tostowego. Z jednego kawałka odcinamy boki skórki będzie to brzuszek. Z drugiej kanapki odcinamy rogi będzie to dziób. Większą kanapkę smarujemy masłem i nakładamy na nią plasterki szynki. Z szczypioru robimy ogon. Pazury z czarnej oliwki. Nakładamy dziób z pieczywa. Oko robimy z kółka sera i oliwki. Skrzydła robimy z szpinaku świeżego. papugę umieszczamy na kawałku dymki.