Zupa z cukinii z kulkami mozzarelli
składniki
1 szt cukinia,
2 szt pomidor,
2 ząbek czosnek,
pieprz,
dymka,
por,
mozzarella małe kulki,
1 łyżeczka masło,
bulion drobiowy
Pomidora kroimy w ćwiartki i podsmażamy na masełku . Dodajemy pokrojonego pora -mieszamy . Zalewamy bulionem .Dodajemy pokrojoną w paseczki cukinie. Gotujemy ok 5 min . Doprawiamy pieprzem ,dodajemy posiekana dymkę . Wlewamy na talerz i dodajemy kulki sera mozzarella.
Suplementy
▼
sobota, 30 czerwca 2012
Kasza jagla w roli głównej -sałatka z kaszy i bobu
Pyszna sałatka z kaszy jaglanej
składniki
10 dag kiełbasa krakowska,
1 szkl bób,
1/2 szklanki kasza jaglana KUPIEC
oliwa,
Sól,
pieprz,
1 szt pomidor,
3 szt ogórek małosolny,
natka pietruszki
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy . Ogórka małosolnego kroimy w kosteczkę . Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w kostkę . Pomidora myjemy i obieramy z skórki. Następnie kroimy w kostkę . Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy obieramy z łupiny i dodajemy do sałatki. Doprawiamy sola pieprzem i oliwą .
składniki
10 dag kiełbasa krakowska,
1 szkl bób,
1/2 szklanki kasza jaglana KUPIEC
oliwa,
Sól,
pieprz,
1 szt pomidor,
3 szt ogórek małosolny,
natka pietruszki
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy . Ogórka małosolnego kroimy w kosteczkę . Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w kostkę . Pomidora myjemy i obieramy z skórki. Następnie kroimy w kostkę . Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy obieramy z łupiny i dodajemy do sałatki. Doprawiamy sola pieprzem i oliwą .
piątek, 29 czerwca 2012
Sałata biało czarna
Sałata z serem patros i oliwkami czarnymi
składniki'
1/3 szt sałata chrupiąca,
musztarda francuska,
3 łyżki Oliwki czarne,
ser patros,
oliwa
Sałatę zielona myjemy i rwiemy na kawałki . Ser Patros odcedzamy i dodajemy na sałatę . Oliwki czarne odcedzamy dodajemy do sałatki . Musztardę francuską mieszamy z oliwą . Taki sos dodajemy do sałatki
składniki'
1/3 szt sałata chrupiąca,
musztarda francuska,
3 łyżki Oliwki czarne,
ser patros,
oliwa
Sałatę zielona myjemy i rwiemy na kawałki . Ser Patros odcedzamy i dodajemy na sałatę . Oliwki czarne odcedzamy dodajemy do sałatki . Musztardę francuską mieszamy z oliwą . Taki sos dodajemy do sałatki
Zupka pieczarkowa z makaronem ryżowym
Lekka zupka z pieczarkami i makaronem ryżowym polecam
składniki
1/2 opakowania makaron ryżowy,
20 dag pieczarki,
2 szt marchewka,
dymka,
kostka rosołowa,
1/2 szt por,
1 łyżeczka masło,
pieprz
Por myjemy i kroimy w plasterki podsmażamy go lekko na masełku . Podlewamy 1 litrem bulionu . Dodajemy pokrojoną w słupski marchewkę . Gotujemy ok 10 min . Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Na koniec dodajemy makaron ryżowy i posiekana dymkę . Doprawiamy pieprzem do smaku .
składniki
1/2 opakowania makaron ryżowy,
20 dag pieczarki,
2 szt marchewka,
dymka,
kostka rosołowa,
1/2 szt por,
1 łyżeczka masło,
pieprz
Por myjemy i kroimy w plasterki podsmażamy go lekko na masełku . Podlewamy 1 litrem bulionu . Dodajemy pokrojoną w słupski marchewkę . Gotujemy ok 10 min . Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Na koniec dodajemy makaron ryżowy i posiekana dymkę . Doprawiamy pieprzem do smaku .
Makowe naleśniki
Makowe naleśniki z dżemikiem truskawkowym mnnn pycha
składniki
3 łyżki mak,
1 litr mleko,
1/2 kg mąka,
Sól,
4 łyżki cukier,
2 szt jajko,
3 łyżki olej,
dżem
Robimy ciasto na naleśniki. Do mleka dajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka i miksujemy dodajemy cukier i miksujemy . Wsypujemy mąkę i miksujemy . Pod koniec dodajemy olej i mak . Jeszcze raz miksujemy . Odstawiamy na ok 30 min . Następnie smażymy na patelni do naleśników. Podajemy z dżemem.
składniki
3 łyżki mak,
1 litr mleko,
1/2 kg mąka,
Sól,
4 łyżki cukier,
2 szt jajko,
3 łyżki olej,
dżem
Robimy ciasto na naleśniki. Do mleka dajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka i miksujemy dodajemy cukier i miksujemy . Wsypujemy mąkę i miksujemy . Pod koniec dodajemy olej i mak . Jeszcze raz miksujemy . Odstawiamy na ok 30 min . Następnie smażymy na patelni do naleśników. Podajemy z dżemem.
czwartek, 28 czerwca 2012
Sałatka z kabanosem i jajkiem i z sosem chilli słodkim
Sałatka z kabanosem i jajkiem i z sosem chilli słodkim
składniki
1 łyżka sos chilli słodki,
1 łyżka oliwa,
2 szt jajko,
1 szt kabanos,
2 łyżki ser patros,
1/4 szt sałata
Sałatę myjemy rwiemy na mniejsze kawałki . Układamy na półmisku . Jajka gotujemy obieramy i siekamy posypujemy nimi sałatę . kabanosa cieniutkiego kroimy drobno dodajemy do sałatki . Ser Patros odcedzamy z zalewy dodajemy do sałatki. Sos chilli słodki mieszamy z oliwa i polewamy nim sałatkę
Kasza jaglana z bobem
Gdy mamy ochotę na zdrową lekką kolacje polecam
składniki
1 szklanka kasza jaglana,
1 łyżka masło,
przyprawa uniwersalna,
bób
Kasze jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy kaszę . Mieszamy doprawiamy przyprawą uniwersalną . Kasze nakąłdamy . Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu obieramy i dodajemy do kaszy . Podajemy na ciepło
Zupka z groszkiem cukrowym i szpinakiem
Zupka z groszkiem cukrowym i szpinakiem lekka zdrowa zupinka .
składniki
1 garść groszek cukrowy - strąki,
1 garść szpinak świeży,
2 szt marchewka,
3 szt ziemniaki,
1 szt skrzydełko,
1 szt kostka rosołowa Winiary
pieprz,
koperek
Do garnka z woda wkładamy skrzydełko i gotujemy je ok 15 min . Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w słupki i marchewki młode także pokrojone w słupki. Dodajemy kostkę rosołowa . Gotujemy ok 10 min . Dodajemy groszek cukrowy . Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku . gotujemy jeszcze chwilkę . Doprawiamy pieprzem . Posypujemy koperkiem .
Babeczki z nadzieniem szpinakowo jajecznym -Dan Cake
Do zrobienia tych babeczek użyłam gotowe babeczki firmy DanCake.
składniki1 opakowanie babeczki,
1 garść szpinak,
2 szt jajka,
1/2 kostki twaróg Bieluch
1 ząbek czosnek,
Sól,
pieprz
Do zrobienia tej potrawy użyłam kupne gotowe babeczki kruche . Nadzienie. Szpinak myjemy i gotujemy chwilę w osolonej wodzie . Następnie odcedzamy i studzimy . Zimny szpinak miksujemy . Dodajemy pół kostki twarogu i wyciśnięty czosnek jeszcze raz miksujemy na gładka masę . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku . Jajka gotujemy obieramy i siekamy dodajemy do pasty mieszamy . Nakładamy do babeczek.
użyłam kruchych babeczek DanCake
środa, 27 czerwca 2012
Sałatka z ogórków małosolnych i kiełbasy
Szybka smaczna sałatka ,polecam
składniki
4 szt ogórki małosolne,
15 dag kiełbasa krakowska,
1 szt ogórek zielony,
1 szt pomidor,
oliwa,
pieprz
Ogórki małosolne kroimy w kosteczkę . Kiełbasę krakowską obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę . Pomidora myjemy i kroimy w większa kostkę . Ogórka zielonego obieramy i kroimy w plasterki . Składniki mieszamy . doprawiamy pieprzem i kropimy oliwa .
Młoda zupa z bobem
Młoda zupa z bobem ,lekka smaczna .Korzystajmy z sezonu na młody Bób.
składniki
2 szt ziemniaki,
1 szt marchewka,
1 szkl bób,
przyprawa uniwersalna,
pieprz,
1 łyżeczka masło,
1/2 szt por,
dymka
Pora myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki Wykorzystamy ok 1/2 szt . Taki pokrojony por podsmażamy na masełku . Podlewamy ją szklanką wody . Do garnka z wodą ok 1 litr dajemy pokrojone ziemniaczki i pokrojona młoda marchewkę w słupki .Gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej ,dodajemy podsmażony por zalany wodą . Bób gotujemy osobno . Po ugotowaniu obieramy go z łupiny i dodajemy do zupy pod koniec gotowania .Doprawiamy pieprzem i dodajemy pokrojona dymkę . Podajemy
składniki
2 szt ziemniaki,
1 szt marchewka,
1 szkl bób,
przyprawa uniwersalna,
pieprz,
1 łyżeczka masło,
1/2 szt por,
dymka
Pora myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki Wykorzystamy ok 1/2 szt . Taki pokrojony por podsmażamy na masełku . Podlewamy ją szklanką wody . Do garnka z wodą ok 1 litr dajemy pokrojone ziemniaczki i pokrojona młoda marchewkę w słupki .Gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej ,dodajemy podsmażony por zalany wodą . Bób gotujemy osobno . Po ugotowaniu obieramy go z łupiny i dodajemy do zupy pod koniec gotowania .Doprawiamy pieprzem i dodajemy pokrojona dymkę . Podajemy
Prosty deser śmietanowy
Szybki prosty deser a smaczny i efektowny .
składniki
1 szt śmietana 18 proc,
1/2 szkl mleko,
cukier,
żelatyna,
maliny
Śmietanę i mleko miksujemy w malakserze dodajemy cukier do smaku . Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - proporcje według przepisu n a opakowaniu żelatyny . Gdy żelatyna jest dobrze rozpuszczona dodajemy ja do śmietany i mleka. Jeszcze raz miksujemy . Rozlewamy w formy do mu finek . Wkładamy malinki . Odstawiamy do lodówki.
składniki
1 szt śmietana 18 proc,
1/2 szkl mleko,
cukier,
żelatyna,
maliny
Śmietanę i mleko miksujemy w malakserze dodajemy cukier do smaku . Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - proporcje według przepisu n a opakowaniu żelatyny . Gdy żelatyna jest dobrze rozpuszczona dodajemy ja do śmietany i mleka. Jeszcze raz miksujemy . Rozlewamy w formy do mu finek . Wkładamy malinki . Odstawiamy do lodówki.
Makaron razowy z bakłażanem i bobem
Zdowie nie znaczy nudne .Pyszny obiadek z warzywami i pełnoziarnistym makaronem .
składniki'
1/2 opakowania spaghetti,
1/3 szt bakłażan,
1/2 szt por (biała część),
1/2 szklanka bób,
4 szt pieczarki,
1 łyżeczka masło,
przyprawa uniwersalna,
Sól,
2 łyżki ser zółty
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy na sicie. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku .Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu obieramy z łupiny . Bakłażana kroimy w półplasterki solimy odstawiamy na 10 min . Następnie myjemy go i dodajemy na patelnie z porem i pieczarkami . Mieszamy i dalej podsmażamy . Dodajemy ugotowany makaron i bób . Mieszamy .doprawiamy przyprawa uniwersalną . Podajemy posypane startym zółtym serem
składniki'
1/2 opakowania spaghetti,
1/3 szt bakłażan,
1/2 szt por (biała część),
1/2 szklanka bób,
4 szt pieczarki,
1 łyżeczka masło,
przyprawa uniwersalna,
Sól,
2 łyżki ser zółty
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy na sicie. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku .Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu obieramy z łupiny . Bakłażana kroimy w półplasterki solimy odstawiamy na 10 min . Następnie myjemy go i dodajemy na patelnie z porem i pieczarkami . Mieszamy i dalej podsmażamy . Dodajemy ugotowany makaron i bób . Mieszamy .doprawiamy przyprawa uniwersalną . Podajemy posypane startym zółtym serem
wtorek, 26 czerwca 2012
Książka Renaty Kosin Mimo wszystko Wiktoria -RECENZJA
Książka Renaty Kosin Mimo wszystko Wiktoria
"Ze szczęściem jest jak z układanką – czasem pozornie niepasujące elementy wystarczy tylko odpowiednio poprzekładać. Życie każdej kobiety to ciągłe poszukiwanie kolejnych części tej układanki – spokojnego domu, szczęśliwej rodziny, satysfakcjonującej pracy, możliwości rozwijania swoich pasji oraz wielu innych, bardzo subiektywnie dobieranych części."
Cytat z okładki książki hmm.....piękne napisane :) i co dalej nie wiedziałam o czym i o kim jest ta książeczka .
Okładka przednia kolorowa zachęcająca i dalej nic nam nie mówi .
Co mogę o niej powiedzieć ??....
Sympatyczna, lekka opowieść. Zdecydowanie jest to pozycja dla kobiet.
Porywająca historia czterech przyjaciółek, Głównymi bohaterkami powieści są kobiety spełnione i na pozór szczęśliwe.Gabriela, Michalina i Zuzanna przyjaźnią się od czasów studiów. Wspierają się wzajemnie w trudnych chwilach, każda ma za sobą ciężkie przeżycia.Mają tak jak ja trochę grubiej po 30 ale nie 40 :)
Edyta to ambitna i roztargniona młoda mężatka. Zuzanna - wrażliwa posiadaczka psa o imieniu Cynamon - szalony pies jak mój :) Rozrabiaka i dodam ,ze obcokrajowiec .Zuzanna prowadzi swój biznes sklepik z artykułami do rękodzieła-ma męża prawnika :) Michalina nie potrafi wyjaśnić,nie wie dlaczego tak drażni ją dotyk męża... Posiadaczka dwójki dzieci -niby szczęśliwa mama i Pani domu .Gabriela ma niezwykle silny charakter i dystans do siebie.
Pewnego dnia w prowadzonym przez Zuzannę Domu Otwartym dla Pań - nietypowym sklepie z artykułami do rękodzieła - pojawia się mężczyzna Filip Orecki, i zapisuje się na kurs rzemiosła artystycznego.Wzbudza zaciekawienie Pań .Zuzanna nie chce przyjąć Pana na kurs ,myśli ,że starsze Panie nie będą zadowolone z tego faktu . Pan Filip nie daję za wygraną -zostaje zapisany na kurs szydełkowania . I co z tego wyniknie ? powiem tylko ,że Panie są strasznie zadowolone i chcą Pana przyjąć do klubu ku zaskoczeniu Zuzanny .
Książkę czyta się spokojnie miło super na wakacjach na kocyku .Zero stresu napięcia ,lekkie opowiadanie .Znalazłam tam coś z swojego życia ,z swoich myśli ,problemów .......
"Ze szczęściem jest jak z układanką – czasem pozornie niepasujące elementy wystarczy tylko odpowiednio poprzekładać. Życie każdej kobiety to ciągłe poszukiwanie kolejnych części tej układanki – spokojnego domu, szczęśliwej rodziny, satysfakcjonującej pracy, możliwości rozwijania swoich pasji oraz wielu innych, bardzo subiektywnie dobieranych części."
Cytat z okładki książki hmm.....piękne napisane :) i co dalej nie wiedziałam o czym i o kim jest ta książeczka .
Okładka przednia kolorowa zachęcająca i dalej nic nam nie mówi .
Co mogę o niej powiedzieć ??....
Sympatyczna, lekka opowieść. Zdecydowanie jest to pozycja dla kobiet.
Porywająca historia czterech przyjaciółek, Głównymi bohaterkami powieści są kobiety spełnione i na pozór szczęśliwe.Gabriela, Michalina i Zuzanna przyjaźnią się od czasów studiów. Wspierają się wzajemnie w trudnych chwilach, każda ma za sobą ciężkie przeżycia.Mają tak jak ja trochę grubiej po 30 ale nie 40 :)
Edyta to ambitna i roztargniona młoda mężatka. Zuzanna - wrażliwa posiadaczka psa o imieniu Cynamon - szalony pies jak mój :) Rozrabiaka i dodam ,ze obcokrajowiec .Zuzanna prowadzi swój biznes sklepik z artykułami do rękodzieła-ma męża prawnika :) Michalina nie potrafi wyjaśnić,nie wie dlaczego tak drażni ją dotyk męża... Posiadaczka dwójki dzieci -niby szczęśliwa mama i Pani domu .Gabriela ma niezwykle silny charakter i dystans do siebie.
Pewnego dnia w prowadzonym przez Zuzannę Domu Otwartym dla Pań - nietypowym sklepie z artykułami do rękodzieła - pojawia się mężczyzna Filip Orecki, i zapisuje się na kurs rzemiosła artystycznego.Wzbudza zaciekawienie Pań .Zuzanna nie chce przyjąć Pana na kurs ,myśli ,że starsze Panie nie będą zadowolone z tego faktu . Pan Filip nie daję za wygraną -zostaje zapisany na kurs szydełkowania . I co z tego wyniknie ? powiem tylko ,że Panie są strasznie zadowolone i chcą Pana przyjąć do klubu ku zaskoczeniu Zuzanny .
Książkę czyta się spokojnie miło super na wakacjach na kocyku .Zero stresu napięcia ,lekkie opowiadanie .Znalazłam tam coś z swojego życia ,z swoich myśli ,problemów .......
Ogórkowa sałatka azjatycka
Trochę Azji w mojej kuchni malutkiej :)
składniki
3 szt ogórki,
1 łyżka owoce goji,
1 łyżka sezam,
2 łyżki olej sezamowy,
dymka,
1 łyżeczka sos sojowy,
1 łyżeczka ocet ryżowy,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka cukier brązowy
Papryczka chilli kawałek
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki .Dymkę myjemy i siekamy . Robimy sos . Do oleju sezamowego dajemy sos sojowy ,ocet ryżowy wyciśnięty czosnek ,cukier brązowy mieszamy dobrze . Dodajemy odrobinę posiekanej papryczki chilli . Następnie do sosu dodajemy owoce goji. Sos odstawiamy ,żeby owoce goji napełniaczy . Następnie dodajemy do ogórków i dymki sos . Mieszamy i posypujemy sezamem.
składniki
3 szt ogórki,
1 łyżka owoce goji,
1 łyżka sezam,
2 łyżki olej sezamowy,
dymka,
1 łyżeczka sos sojowy,
1 łyżeczka ocet ryżowy,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka cukier brązowy
Papryczka chilli kawałek
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki .Dymkę myjemy i siekamy . Robimy sos . Do oleju sezamowego dajemy sos sojowy ,ocet ryżowy wyciśnięty czosnek ,cukier brązowy mieszamy dobrze . Dodajemy odrobinę posiekanej papryczki chilli . Następnie do sosu dodajemy owoce goji. Sos odstawiamy ,żeby owoce goji napełniaczy . Następnie dodajemy do ogórków i dymki sos . Mieszamy i posypujemy sezamem.
Niebieskie babeczki
Niebieskie babeczki
Do zrobienia tego deseru użyłam babeczek kruchych Dan Cake
Do wypełnienia użyłam śmietany 30 % i niebieskiej galaretki.
Śmietanę ubiłam z cukrem . Galaretkę rozrobiłam w gorącej wodzie ,ostudziłam i zostawiłam do stężenia . Zimna pokroiłam i dodałam do babeczek .
Ozdobiłam świeżymi truskawkami i malinami
Do zrobienia tego deseru użyłam babeczek kruchych Dan Cake
Do wypełnienia użyłam śmietany 30 % i niebieskiej galaretki.
Śmietanę ubiłam z cukrem . Galaretkę rozrobiłam w gorącej wodzie ,ostudziłam i zostawiłam do stężenia . Zimna pokroiłam i dodałam do babeczek .
Ozdobiłam świeżymi truskawkami i malinami
Babeczki Dan Cake -test-Babeczki kruche z szpinakiem i twarogiem
Kolejny test kruchych babeczek Dan Cake do nadzień słonych i pikantnych .
Babeczki kruche z szpinakiem i twarogiem
składniki
-szpinak 3 garście
-czosnek 2 ząbki
-sól
-masło ok 1łyżka
-twaróg ok 1/3 opakowania ok 2 łyżki Bieluch
-natka pietruszki
-przyprawa uniwersalna
Szpinak myjemy kroimy i podsmażamy na masełku . dodajemy wyciśnięty czosnek .Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku i smażymy .Następnie studzimy i dodajemy twaróg mieszamy dobrze na jednolitą masę .doprawiamy sola i pieprzem do smaku
Babeczki kruche z szpinakiem i twarogiem
składniki
-szpinak 3 garście
-czosnek 2 ząbki
-sól
-masło ok 1łyżka
-twaróg ok 1/3 opakowania ok 2 łyżki Bieluch
-natka pietruszki
-przyprawa uniwersalna
Szpinak myjemy kroimy i podsmażamy na masełku . dodajemy wyciśnięty czosnek .Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku i smażymy .Następnie studzimy i dodajemy twaróg mieszamy dobrze na jednolitą masę .doprawiamy sola i pieprzem do smaku
Młode ziemniaczki z szpinakiem
Korzystając z sezonu na świeży szpinak kombinuję dalej .Dziś powstała przekąska z młodych ziemniaczków i szpinaku z feta mmmm..............
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt pomidor,
2 garść szpinak,
2 ząbek czosnek,
1/4 szt ser feta,
oliwa,
Ziarenka Smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy i kroimy w grube plastry . Szpinak myjemy kroimy i podsmażamy na oliwie .dodajemy wyciśnięty czosnek -mieszamy. Następnie dodajemy pokruszony ser feta .Mieszamy . Doprawiamy pieprzem i dodajemy ziarenka smaku . Nakładamy szpinak na ziemniaczki i ozdabiamy pomidorkiem
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt pomidor,
2 garść szpinak,
2 ząbek czosnek,
1/4 szt ser feta,
oliwa,
Ziarenka Smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy i kroimy w grube plastry . Szpinak myjemy kroimy i podsmażamy na oliwie .dodajemy wyciśnięty czosnek -mieszamy. Następnie dodajemy pokruszony ser feta .Mieszamy . Doprawiamy pieprzem i dodajemy ziarenka smaku . Nakładamy szpinak na ziemniaczki i ozdabiamy pomidorkiem
poniedziałek, 25 czerwca 2012
Babeczki kruche do nadzień słonych i pikantnych -Dan Cake -Test
Babeczki kruche do nadzień słonych i pikantnych kolejny super produkt firmy Dan Cake
Babeczki sa tak kruche i delikatne ,że rozpływają się w ustach . Gotowe babeczki nadziewamy i mamy pyszna przekąskę .
W mojej Kuchni Malutkiej przygotowałam nadzienie z szpinaku .
składniki
-szpinak 2 garście
-czosnek 2 ząbki
-masło 1 łyżka
-przyprawa uniwersalna Ziarenka Smaku
-ser Patros
Szpinak myjemy lekko kroimy . Na patelni na masełku podsmażamy wyciśnięty czosnek dodajemy szpinak i podsmażamy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku .Taki farsz odstawiamy do ostygnięcia i nakładamy do babeczek . Na wierzch kładziemy kosteczkę sera Patros. Podajemy na ciepło lub zimno .
Babeczki sa tak kruche i delikatne ,że rozpływają się w ustach . Gotowe babeczki nadziewamy i mamy pyszna przekąskę .
W mojej Kuchni Malutkiej przygotowałam nadzienie z szpinaku .
składniki
-szpinak 2 garście
-czosnek 2 ząbki
-masło 1 łyżka
-przyprawa uniwersalna Ziarenka Smaku
-ser Patros
Szpinak myjemy lekko kroimy . Na patelni na masełku podsmażamy wyciśnięty czosnek dodajemy szpinak i podsmażamy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku .Taki farsz odstawiamy do ostygnięcia i nakładamy do babeczek . Na wierzch kładziemy kosteczkę sera Patros. Podajemy na ciepło lub zimno .
Deserek truskawkowy z serkiem waniliowym
Pyszny deserek z truskawek .
składniki
1/2 kg truskawki świeże,
3 łyżki śmietana,
2 łyżki serek waniliowy Bieluch
cukier
Truskawki myjemy i obieramy . Połowę miksujemy z cukrem . dodajemy śmietanę i serek waniliowy jeszcze raz miksujemy . Chłodzimy . Drugą część truskawek kroimy7 w kawałki i dodajemy do zmiksowanych truskawek .Lekko mieszamy . Podajemy zimne prosto z lodówki .
składniki
1/2 kg truskawki świeże,
3 łyżki śmietana,
2 łyżki serek waniliowy Bieluch
cukier
Truskawki myjemy i obieramy . Połowę miksujemy z cukrem . dodajemy śmietanę i serek waniliowy jeszcze raz miksujemy . Chłodzimy . Drugą część truskawek kroimy7 w kawałki i dodajemy do zmiksowanych truskawek .Lekko mieszamy . Podajemy zimne prosto z lodówki .
Młode ziemniaczki z warzywami i szpinakiem
Młode ziemniaczki z warzywami i szpinakiem podane z sosem czosnkowym
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt marchewka młoda,
1 garść szpinak,
1 łyżka masło,
Sól,
czosnek,
1 szt pomidor,
1/3 szt por,
śmietana 18 proc,
czosnek
Ziemniaczki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie . Marchewkę obieramy i gotujemy . Ugotowane warzywa studzimy i kroimy w plasterki . Na patelnie na masełko dajemy umyty szpinak i wyciśnięty czosnek 1 ząbek . smażymy . Na drugiej patelni podsmażamy ziemniaczki ,marchewkę i pora. Dodajemy pokrojonego pomidorka i na koniec podsmażony szpinak .wszystko mieszamy doprawiamy sola do smaku . Robimy sos czosnkowy do śmietany dodajemy wyciśnięty szpinak ,doprawiamy sola .
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt marchewka młoda,
1 garść szpinak,
1 łyżka masło,
Sól,
czosnek,
1 szt pomidor,
1/3 szt por,
śmietana 18 proc,
czosnek
Ziemniaczki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie . Marchewkę obieramy i gotujemy . Ugotowane warzywa studzimy i kroimy w plasterki . Na patelnie na masełko dajemy umyty szpinak i wyciśnięty czosnek 1 ząbek . smażymy . Na drugiej patelni podsmażamy ziemniaczki ,marchewkę i pora. Dodajemy pokrojonego pomidorka i na koniec podsmażony szpinak .wszystko mieszamy doprawiamy sola do smaku . Robimy sos czosnkowy do śmietany dodajemy wyciśnięty szpinak ,doprawiamy sola .
Deser truskawkowy
Deserek truskawkowy z niebieska galaretką
1/2 kg truskawek
1 żelatyna,
cukier,
galaretka niebieska
Truskawki obieramy wkładamy do malaksera . Dosypujemy cukru do smaku i wszystko miksujemy na mus. Żelatynę zależy ile będziemy mieć truskawek ok 2 łyżki rozpuszczamy w gorącej wodzie . Mieszamy dobrze do rozpuszczenia i wlewamy do truskawek . Jeszcze raz miksujemy . Rozlewamy do foremek wkładamy do lodówki . Galaretkę niebieską robimy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia . Twardą kroimy w kawałki i ozdabiamy deser.
Szybki błękitny deserek
Szybki błękitny niskokaloryczny deser .
składniki
8 szt wafle ryżowe Good Food cienkie
2 szt galaretka niebieska,
4 szt truskawka,
nutella
Galaretkę rozrabiamy w wodzie gorącej mieszamy i wlewamy do naczynia . Odstawiamy do stężenia . Gdy galaretka będzie twarda wycinamy z niej kołka wielkości wafli ryżowych . Na wafla wkładamy galaretkę nakrywamy drugim waflem . Wierzch smarujemy kremem czekoladowym . Na wierzch układamy kawałki galaretki i truskawkę .
składniki
8 szt wafle ryżowe Good Food cienkie
2 szt galaretka niebieska,
4 szt truskawka,
nutella
Galaretkę rozrabiamy w wodzie gorącej mieszamy i wlewamy do naczynia . Odstawiamy do stężenia . Gdy galaretka będzie twarda wycinamy z niej kołka wielkości wafli ryżowych . Na wafla wkładamy galaretkę nakrywamy drugim waflem . Wierzch smarujemy kremem czekoladowym . Na wierzch układamy kawałki galaretki i truskawkę .
niedziela, 24 czerwca 2012
Sałata z świeżym szpinakiem i bakłażanem
Sałata z świeżym szpinakiem i bakłażanem .Wszystko z czosnkowym sosikiem .
składniki
1/3 szt sałata,
1 garść liście szpinaku,
1 szt bakłażan,
przyprawa do grilla kamis
2 łyżki majonez,
1 ząbek czosnek,
Sól,
4 łyżki śmietana
Liście sałaty myjemy układamy dodajemy liście szpinaku . Bakłażana myjemy kroimy w paseczki posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy . Układamy na liściach sałaty i szpinaku . Robimy sos czosnkowy .Mieszamy śmietanę z majonezem dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy doprawiamy solą . Polewamy sałatkę
składniki
1/3 szt sałata,
1 garść liście szpinaku,
1 szt bakłażan,
przyprawa do grilla kamis
2 łyżki majonez,
1 ząbek czosnek,
Sól,
4 łyżki śmietana
Liście sałaty myjemy układamy dodajemy liście szpinaku . Bakłażana myjemy kroimy w paseczki posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy . Układamy na liściach sałaty i szpinaku . Robimy sos czosnkowy .Mieszamy śmietanę z majonezem dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy doprawiamy solą . Polewamy sałatkę
Ryż ze szpinakiem i jajkiem
Ryż pełnoziarnisty ze szpinakiem i jajkiem pomysł na szybki obiadek tak lubię :)
składniki
1 szklanka ryż pełnoziarnisty Kupiec
2 garść szpinak,
2 ząbek czosnek,
1 łyżka masło,
Sól,
Ziarenka smaku Winiary
2 szt jajko
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odstawiamy .Szpinak myjemy kroimy i podsmażamy na masełku dodajemy wyciśnięty czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy ryż doprawiamy przyprawą uniwersalną Ziarenka Smaku . Mieszamy . Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Nakładamy ryż z szpinakiem na niego kładziemy usadzone jajko.
składniki
1 szklanka ryż pełnoziarnisty Kupiec
2 garść szpinak,
2 ząbek czosnek,
1 łyżka masło,
Sól,
Ziarenka smaku Winiary
2 szt jajko
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odstawiamy .Szpinak myjemy kroimy i podsmażamy na masełku dodajemy wyciśnięty czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy ryż doprawiamy przyprawą uniwersalną Ziarenka Smaku . Mieszamy . Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Nakładamy ryż z szpinakiem na niego kładziemy usadzone jajko.
Pyszne kruche babeczki Dan Cake z czekoladą -test
Pyszne kruche babeczki Dan Cake-test
Babeczki są malutkie i bardzo kruche. Jest to fantastyczny pomysł na szybki deser. Wystarczy zrobić nadzienie z kremu ,owoców wszystko zależy od naszych pomysłów .
Dziś babeczki Dan Cake z czekoladą i maliną
składniki
1 szt czekolada mleczna,
1 szt czekolada biała,
60 gram masło,
150 g śmietana kremówka
babeczki kruche Dan Cake
Śmietankę ok 150 g podgrzać,dodać masło na jedną czekoladę ok 60 g masła .Ostudzić do ok 40C.Śmietanę dodać do pokruszonej czekolady energicznie mieszając aby wszystko się dobrze połączyło na gładką lśniącą masę.Można użyć miksera. Tak samo robimy z białą czekoladą .
Masy nakładamy do babeczek albo dwie naraz mieszając albo w każda babeczkę inna czekoladą .Ozdabiamy malinami .
Pyszne kruche babeczki Dan Cake-test
Dziś w mojej kuchni malutkiej testuję kruche babeczki Dan Cake.
Babeczki sa malutkie i bardzo kruche. Jest to fantastyczny pomysł na szybki deser. Wystarczy zrobić nadzienie z kremu ,owoców wszystko zależy od naszych pomysłów .
W opakowaniu mamy 24 babeczki .
Korzystając z sezonu truskawkowego moje babeczki są właśnie z tymi owocami .
Babeczki Dan Cake z musem truskawkowym .
składniki
- truskawki ok 30 dag
-cukier do smaku ok 2 łyżki
-żelatyna ok 3 łyżeczki
-opakowanie babeczek kruchych Dan Cake
- śmietana 30 % ok 2 łyżki
W malakserze miksujemy obrane truskawki z śmietana i cukrem . Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie . Wody ok 3 łyżki ,gdy przestygnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i jeszcze raz miksujemy. Takim musem napełniamy babeczki .Zostawiamy do stężenia
SMACZNEGO !!!
Babeczki sa malutkie i bardzo kruche. Jest to fantastyczny pomysł na szybki deser. Wystarczy zrobić nadzienie z kremu ,owoców wszystko zależy od naszych pomysłów .
W opakowaniu mamy 24 babeczki .
Korzystając z sezonu truskawkowego moje babeczki są właśnie z tymi owocami .
Babeczki Dan Cake z musem truskawkowym .
składniki
- truskawki ok 30 dag
-cukier do smaku ok 2 łyżki
-żelatyna ok 3 łyżeczki
-opakowanie babeczek kruchych Dan Cake
- śmietana 30 % ok 2 łyżki
W malakserze miksujemy obrane truskawki z śmietana i cukrem . Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie . Wody ok 3 łyżki ,gdy przestygnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i jeszcze raz miksujemy. Takim musem napełniamy babeczki .Zostawiamy do stężenia
SMACZNEGO !!!
Ogórki konserwowe z przyprawą MARSYL- TEST
Pierwsze w tym roku zaprawy ogórków . Tym razem zaprawiam z przyprawą do ogórków konserwowych Marysl wszystkie wiadomości na temat firmy znajdziemy na marsyl.pl -
Test konserwowania zawdzięczam wspaniałej stronie z przepisami czytelników przyslijprzepis.pl .
Ogóreczki pochodzą z uprawy własnej -prosto z mojego ogrodu .
Jest to łatwa w użyciu mieszanka przypraw wzbogacająca smak ogórków konserwowych. Nadaje ogórkom właściwego, aromatycznego smaku i zapachu.
1. Pierwsza sprawa kupione ogórki zawsze moczę w zimnej wodzie ,potem mycie .
2. Przygotowanie przyprawy i robienie zalewy do ogórków .Mycie słoików i nakrętek .
3. Ogóreczki nakładamy do słoików upychamy ciasno .Zostawiamy ok 1 cm miejsca od pokrywki .
4. Do słoików nakładamy 1-2 łyżki przyprawy
5. Zalewamy gorącą zalewą ,przepis na opakowaniu .
6. Słoiki zakręcamy i odstawiamy .Po ok 2-3 tygodniach zajadamy .
Tak wyglądają ogóreczki -czekają ...
Nie mogłam się doczekać ,wieczorkiem otworzyłam jeden słoik .Ogóreczki pokroiłam i podałam do kanapek.Okazały się wyśmienite. Nie są mocno octowe ani za kwaśne ani za słodkie .Super proporcje zalewy i przypraw. Delikatne dzieciom i domownikom bardzo smakowały .
Polecam przyprawę ,ogóreczki robi się szybko i są wyśmienite.
Polecam do ogórków konserwowych
Test konserwowania zawdzięczam wspaniałej stronie z przepisami czytelników przyslijprzepis.pl .
Ogóreczki pochodzą z uprawy własnej -prosto z mojego ogrodu .
Przyprawa jaką użyję to Marysl -Ogórki przyprawa do konserwowania .
1. Pierwsza sprawa kupione ogórki zawsze moczę w zimnej wodzie ,potem mycie .
2. Przygotowanie przyprawy i robienie zalewy do ogórków .Mycie słoików i nakrętek .
3. Ogóreczki nakładamy do słoików upychamy ciasno .Zostawiamy ok 1 cm miejsca od pokrywki .
4. Do słoików nakładamy 1-2 łyżki przyprawy
5. Zalewamy gorącą zalewą ,przepis na opakowaniu .
6. Słoiki zakręcamy i odstawiamy .Po ok 2-3 tygodniach zajadamy .
Tak wyglądają ogóreczki -czekają ...
Nie mogłam się doczekać ,wieczorkiem otworzyłam jeden słoik .Ogóreczki pokroiłam i podałam do kanapek.Okazały się wyśmienite. Nie są mocno octowe ani za kwaśne ani za słodkie .Super proporcje zalewy i przypraw. Delikatne dzieciom i domownikom bardzo smakowały .
Polecam przyprawę ,ogóreczki robi się szybko i są wyśmienite.
Polecam do ogórków konserwowych